onsdag 26. januar 2011

Skjerp dere "superbloggere". Ikke bare drittslenging som bør reduserers.Nå må superbloggerne gi seg med å beskrive hva de spiser på bloggene sine.  Det vil si at mesteparten av lesere til toppbloggerne er yngre jenter som mange sluker rått det de leser og tar  ikke aktivitet, kroppstype og livsstil til betraktning når de ser bilder av disse. De ser vellykkede, flotte jenter de skulle gitt mye for å være i skoene til.  Jeg viser i dag til fotballfrues blogg der hun har gitt to eksempler på frokost. Alt for lite mat for en på 15 år som kanskje trener hver dag etter skoletid. Hun har skrevet at det er LCHF, noe som opplyser om at hun er opptatt av livsstil uten mye karbohydrater. Unødvendig informasjon mener jeg. Frokost-tips er vel og bra, men hold betegnelsen LCHF unna det.
Jeg håper ikke jentefansen hennes på 13 år googler opp LCHF og begynner å kutte ut karbohydrater fra sin frokost- det er det nemlig ikke behov for så lenge man lever et sunt og aktivt liv. Frokosten er vel også det måltidet på dagen man kan og bør få i seg ekstra med karbohydrater ( riktige karbohydrater ) og når man ikke skal bekymre seg og telle kalorier etc.
Som 14 åring kom jeg over en artikkel i et blad med en meget vakker dame i 20årene. Hun hadde gått på en diett som gjorde henne i knallform. Hun ble slank og energisk på kort tid med denne dietten. Hva gikk dette ut på da tenkte jeg og slukte alt rått.  Jeg leste og spise nøyaktig det hun gjorde, men ble ikke fornøyd, jeg ville se lik ut som henne. Hun så ut som en filmstjerne syntes jeg.  Noen uker senere var det en ny diett i samme type blad. Denne var noe annerledes,  men kvinnen var enda flottere enn hun i den andre artikkelen og selvfølgelig dietten mer ekstrem. Det var starten på 7 år med helvete av prøvelser med forskjellige dietter. 14 år gammel ! Jeg trente tre til fem dager  i uken, konkurrerte, gikk på skolen og jobbet flere kvelder ved siden av.. Kjempe smart. Det stod i den siste artikkelen at det var lurt å kombinere dietten med masse aktivitet og det var forslag på øvelser man kunne gjøre. Ja, vel.  Da var det bare å sette igang da.  Jeg trente ca 8 timer i uken fra før av , men måtte jo trene masse for at dietten skulle få full effekt ( forstod jo ikke at jeg gjorde dette allerede),  så når jeg kom hjem fra trening på  kveIden var det bare å pusse tenna, si god natt og starte å trene på rommet ... Jeg har ikke tall på hvor mange situps og pushups jeg gjorde  nattestid i flere år. "Masse aktivitet" brandt seg fast i hodet på meg. Doble runder i lysløypa med hunden, joggeturer når jeg kom hjem fra skolen, høye kneløft før og etter mat... Imunforsvaret raste og når jeg fikk kyssesyken var kroppen så svak av feilenæring og overtrening så det tok ekstremt lang tid å hente seg inn. Kronisk benhinnebetennelse og tretthetsbrudd i begge bena tok det heller ikke lang tid før jeg fikk. Takk til disse kvinnebladene for tips om suppediett og annen utrolig-usunn-diett. Hadde det vært en voksen "ordinær" dame avbildet så hadde jeg kanskje aldri lest artiklene i første omgang, men her var det en forvirret tenåring som ønsket å se bra ut og være vellykket som de to på bildene. Hadde det vært en voksen dame som hadde lest artikkelen så hadde vel kanskje ikke det fått de følgene som kroppen min fikk erfare.  Selv om man tipser til de som er eldre og / eller har behov for det har man aldri kontroll over hvem som leser det man poster på bloggen sin. Bloggere må være forsiktige!
 I dag er det tips over alt og man kan ikke skåne ungdom for opplysninger om dietter. MEN, man kan fremme en sunn livstil uten å anbefale en spesiell diett og velge ordene sine med omhu.  Variert kosthold er nøkkelen, men det er kanskje ikke spennende nok for tenåringer å lese om. Legg ut frokoster med frukt, korn, egg, juice etc, men kall det ikke ditt og datt. Kall det en deilig frokost du får energi av!

Jeg jobber med jenter i dansemiljøetog får sjokk når de forteller hva de har lest på blogger til tider. NEI, det er ikke greit med LCHF for jenter i utvikling! Å gå ut med at man går på VLCF og har en ung "fanskare" så kan det faktisk få mer negative konsekvenser enn heldige som jeg beskrev over.  En jente på 13 år med normalt til høyt aktivitetsnivå, som går på skole skal ikke behøve å redusere frukt, bær og kornprodukter fra kosten sin og hvertfall ikke fra frokosten.  En "diett"  som utelukker ( til dels ) karb er bra for noen, men ikke tenåringer som har gym, prøver, skoleoppgaver og trening kanskje flere dager i uken.Når er det greit å kutte / reduserer  karbohydrater fra kostholdet da ? Som personlig trener er det veldig få mennesker jeg mener har behov for dette, men for noe kan det være et stort  ( og bra )vendepunkt. Da skal man snakke med lege og sette seg godt inn i dette sammen med fagpersonell. Å gå i ketose er noe man ikke bør anbefale unge mennesker som ikke har behov for det. Personlig spiser jeg ikke brød og poteter, men får i meg karb via quinoa, fullkornsris, bygg frukt og grønnsaker. Jeg er ikke redd for å anbefale en lavkarbo-burger på min nettside, men ville heller aldri kalt det en LCHF burger heller..

Dette ble mye, men kroppen er ikke noe å tulle med i utviklingsfasen. Kommer din tenåring hjem og vil endre på kostholdet sitt så vær åpen for en samtale rundt dette. Det er viktig at man får kunnskap om hvaman bør spise og hvorfor. Få hjelp av en som kan legge opp kosthold og gjør det til en sunn livstil, ikke en diett dersom du skal ned i vekt, øke energi osv.  Er målet for din tenåring å gå ned i vekt bør man kanskje ta en noe dypere prat.
Jeg regner med flere har noe å si om dette og vil forsvare LCHF og VLCHF dietter, men det er ikke diettene jeg mener det er noe galt med, det er bloggere som ikke tenker seg om to ganger når deres leserskare er såpass ung som den er.. Mye med LCHF er bra for noen. Ikke arrester meg fordi jeg vil skåne unge jenter fra å gjøre samme feil som jeg gjorde...

46 kommentarer:

Inger sa...

Helt enig med deg. Som forbilde for yngre jenter skal man være forsiktig med å blande VLCF og andre dietter inn i bloggen. Jeg er ikke særlig fan av slike blogger i utgangspunktet. Da holder jeg meg heller til blogger som dine som opplyser grundig om temaer innen helse og kropp. Der er du dyktig. Motiverende, opplysende og ærlig. Fortsett med det du.

Anonym sa...

Hvem har sagt noe om å kutte ut karbohydrater? LCHF handler absolutt ikke om å kutte ut noe som helst. Det har Caroline vært veldig tydelig på.

Anonym sa...

I tillegg er vel ikke en frokost bestående av 400 - 550 kcal lite? Er det vel?

Marie sa...

Det er bra hun er tydelig på det, men det handler om å ta noe ut av en sammenheng og ikke få med seg dette. Det er ofte det som skjer når man leser en blogg. JEg på 32 har ikke problemer med å se hvordan et LCHF opplegg kan se ut og fungere, men kan en på 13 år det ? Jeg møter ofte fortvilte foreldre i den sammenhengen som lurer p åom det er ok at deres tenåringer kutter ned på karbohydratene. Er det riktig om man konkurrerer og har kropp som utvikles ? Jeg har ikke snakket om kaloriene i frokosten her- MEN at det ikke er riktig å kutte ut en næringsgruppe som karb i frokosten for unge.

missM sa...

Flott at noen tar tak i dette. For jeg er så enig. Unge jenter trenger variert kosthold. Jeg synes det er mer viktig å fokusere på å kutte ut karbohydratene fra godteri en fra brødskivene.

Ser også nå at noen har kommentert kcal. Denne personen vet nok ikke at kallorier og low carb har ikke noe med hverandre å gjøre. De som spiser lite karb får ofte i seg mer kalorier en de 2000 anbefalte.

Det værste med at fotballfrue legger sine kostholdsvaner er at hun selv er tynn som en pinne. Hun ser sykelig tynn ut, og det kan for mange unge oppfattes feil

Anonym sa...

Giver dig helt ret!
Mange bloggere ved, desværre, nok til at kunne give råd eller andet omkring kost.

Det man læser skal man overveje meget. Det virker for personen som skriver det, men ikke nødvendigvis for ham/hende der læser det..
Godt skrevet :)

Anonym sa...

Takk for at noen kommer med noen fornuftige ord blandt alle disse rosabloggerne. De vet jo godt hvor stor påvirkning de har. De fleste av dem kommer med unnskyldninger som at ingen tvinger 13-14 åringer til å lese bloggene deres og de mener det er foreldre sitt ansvar å sørge for at deres barn ikke leser blogger de mener ikke er bra for dem. Hva med å faktisk ta litt ansvar selv, i stedet for å være så selvsentrert å kun tenke hva jeg jeg og jeg vil. Det er ikke akkurat en hemmelighet at mange av disse bloggerne er ekstremt selvsentrerte. Og nå tenker de nok at de er så lei av janteloven og bla bla. Det er ikke snakk om det, det er snakk om å være litt voksen. Punktum.

Unknown sa...

Men man kutter jo ikke ut noe. LCHF handler jo faktisk om å spise variert. Bare med en litt annerledes mengdefordeling.

Du sier at hun kutter ned frukt, bær o.l, det er jo helt feil. Har du hørt om 5 om dagen? 2 frukt og 3 grønnsaker, spiser du mer enn 2 frukt om dagen, får det faktisk en negativ virkning, da det påvirker blodsukkeret.

Du sier at unge ikke har behov for å kutte ned på karbohydrater, noe som er riktig, det er ikke krise at de inntar sunne karbohydrater. Men har du tenkt på alle fordelene med å kutte ned på dette? Søtsuget forsvinner helt, og blodsukkeret blir stabilt, høres ut som et englebarn spør du meg :) Fettet og det jevne blodsukkeret fører jo faktisk til at barnet vil være mer opplagt dagen gjennom og dermed få mer ut av undervisningen på skolen. De fleste barn har jo en tendens til å bli ukonsentrerte mot slutten av en lang skoledag, dette vil forsvinne helt på LCHF.

Caroline presenterer LCHF på bloggen fordi hun mener at dette er det sunneste kostholdet, akkurat som du mener at det kostholdet du står for er det sunneste. I og med at Caroline poster oppskrifter som inneholder masse fett, vil det jo være helt katastrofalt om hun i tillegg skulle oppfordre leserne til å innta kornprodukter i større mengder. Kombinasjoen av dette er jo rene dødsfellen!

Jeg går ut i fra at du er i nærheten av hva myndighetene anbefaler når det kommer til mengdefordeling. Forskjellen på de to kostholdene er at du er redd for det "farlige" fettet, og vil ha masse energi fra karbohydrater. Caroline er redd for de farlige karbohydratene og blodsukkersvingninger, og vil ha masse energi fra fett. Utenom det er kostholdet helt likt! Bortsett fra at på LCHF blir man MYE flinkere til å spise grønnsaker og RIKTIG mengde frukt :)

Jeg skjønner godt at du er skeptisk til at hun skriver om dette, da de fleste 12-15 åringer ikke har de samme forutsetningene til å forstå dette kostholdet. Men gjennomsnittsalderen til Carolines lesere er ganske mye høyere enn dette, en undersøkelse vi gjennomførte for en stund tilbake viste en gjennomsnittsalder i underkant av 20 år. Caroline har et ansvar for alle sine lesere, også de som er voksne nok til å forstå konseptet med LCHF. Hvis en tenåring ikke har de rette forutsetningene, da må foreldrene ta ansvar og sette grenser. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men ikke alle tilfeller er like enkle, da foreslår jeg at de sender Caroline en mail, hvor de spør om råd.

For meg virker det som du kan svært lite om LCHF, og da blir det helt feil å kritisere Caroline på denne måten.

Marie sa...

Takk for bra poster.
Jeg kan mye om LCHF, men dette handler om er ikke hva man kutter i eller mengder, men at man bruker en betegnelse som for noen kan skape en interesse for en en type livsstil som kan være ugunstig. Som blogger er man nødt til å veie sine ord, i sær når de som leser er tenåringer. Jeg lider av en hormonforstyrrelse som gjør at for meg passer dette bra, men grunnet en jobb der jeg trener opp til 30 timer i uken siser det seg selv at det ikke er gunstig , hormonsykdom eller ei å leve etter LCHF. Så igjen- jeg angriper ikke livstilen eller dietten, men skulle ønske at man promoterte variert kost trening, mosjon uten å benytte seg av LCHF, Atkins, Grethe Roede, Iso osv.. Å sette mat i en "boks" er dumt da en variasjon av flere dietter kan være kjempebra. Et forbilde som ser så slank ut som fotballfrue vil garantert få yngre jenter til å snuse opp hva disse bokstavene står for og for meg så er det ille nok om en 13 åring finner ut at dette bør testes. Man kan ikke skåne og at jeg nevner fotballfrue nå er ikke menst for å angripe henne, det er mange jeg har sett før som er langt værre i å anbefale ting som man kanskje ikke burde. Dette er en debatt som bør taes og handler ikke nødvendigvis bare om Carolines blogg.

Marie sa...

Og desverre kan ikke foreldre overvåke hva barn / ungdom leser. Da hadde jeg selv ikke opplevd å gå på tryne med mat og kropp i tenårene som jeg gjorde. Tro meg- foreldrene mine var flinke til å passe på meg, men jeg var klar for å oppnå de resultatene som denne "superstjernen" i artikkelen jeg hadde lest....

Snille Pernille sa...

HERREGUD!! Hva som feiler deg lizzom?? NÅR man advarer JENTER om å spise usunt så er det FOR Å være snill slik AT DE ikke SER UT som FLODHESTER lizzom!!!

Marie sa...

: )

Anonym sa...

Du sier jo selv i et innlegg under kosthold at du lever på et kosthold mellom isodietten og lavkarbo/GI-indeks. Du beskriver også disse diettene. Er ikke det å sette mat i båser.

Du har kanskje et poeng i det du skriver, men jeg syns du virker litt hysterisk selv. Kanskje du bør ta et tilbakeblikk på innlegg du har skrevet?

Unknown sa...

Du skriver: "men at man bruker en betegnelse som for noen kan skape en interesse for en en type livsstil som kan være ugunstig"

Carloline er jo av den oppfatning at dette er det sunneste kostholdet, og at et kosthold basert på mye karbo er usunt. Da blir jo dette akkurat det motsatte for hennes del.

I tillegg må jeg tydeligvis gjenta meg selv, LCHF handler om å spise variert. Du får i deg alle nødvendige næringsstoffer, det eneste du kutter ut er sukker, stivelse og hvitt mel, noe som alle ernæringseksperter sier er usunt(utenom stivelse).
Du blir mye mer bevisst på grønnsaker kontra søtsaker.

Caroline er 24 år, bloggen er hovedsakelig ment for mennesker i hennes aldersgruppe, det er ikke hennes feil at 12-13 åringer er blant leserene. Hvis hun skal ta hensyn til at mennesker ned i 10 års-alderen leser bloggen, vil det til slutt bli en blogg for nettopp denne aldersgruppen. Da ville jo hele poenget med bloggen hennes forsvinne, hun kan jo ikke dele sine interesser lenger.

Marie sa...

Anonym -Jeg er ingen superblogger, har et snitt på 200 - 500 lesere som er stort sett kunder av meg på studioet eller som har deltatt på timer og kurs med meg rundt om i landet . Der er snittalderen 35år.

Jeg tviler sterkt på at den yngre garden vil være som meg også, men om jeg hadde fått mange yngre lesere hadde jeg nok droppet å legge ut info om kosthold, bare postet oppskrifter som er bra for en kropp i aktivitet. Igjen- dette handler ikke om LCHF, jeg kan mye om det grunnet min hormonsykdom, men det handler om at unge tar ting ut av en sammenheng. Dette handler ikke om Carolines blogg i sær.
Jeg er veldig i mot overkonsum av sukker , noe som kommer frem flere steder i denne bloggen.
Denne detbatten her handler mer om hvor "farlig" det bittelille kan være i forhold til lett påvirkelig ungdom. Det kunne like gjerne vært "biffdietten" for den saks skyld- Hysterisk jeg ? Nei, bare jobbet litt for mye med jenter med spiseforstyrrelser.

Anonym sa...

Når jeg skrev hysterisk refererte jeg til innlegg du har om hva man bør og ikke bør spise. For de som spiser "normalt" vil ditt kosthold og holdninger virke litt hysteriske.

Jeg går selv for tiden på ketolyse grunnet stor overvekt. Jeg vet ikke hvordan LCHF er sammensatt i forhold til ketogen kost, men dette er bare for overvektige for en begrenset periode og må suppleres med vitaminer, mineraler og andre tiskudd. Når jeg er ferdig tror jeg lavkarbo er noe for meg, litt slik som du spiser.

Unknown sa...

Men det du da mener, er at Caroline, som tydeligvis leverer et veldig bra produkt i og med at hun har 50 000 lesere hver dag, skal begynne å levere et dårlige produkt, kun fordi hun har kommet seg på topplisten og unge jenter/gutter kan trykke seg inn på bloggen? Ja, for kostholdstips og sunne matvaner er grunnen til at mange leser bloggen.

Det høres veldig urettferdig for min del.

"bare postet oppskrifter som er bra for en kropp i aktivitet."

Det er jo akkurat hva disse to frokosteksemplene er, oppskrifter for en kropp i aktivitet. Men som nevnt tidligere, du kan ikke kombinere disse 2 oppskriftene hver dag med "norske" oppskrifter resten av dagen. Derfor er det jo sinnsykt viktig at hun opplyser om at det er LCHF relatert.

Hun må tydeligjør dette, da kombinasjonen av flere kosthold overhodet ikke er bra.

Anonym sa...

Bravo! At flere over angriper Marie i denne saken er helt latterlig. En som jobber så konsist mot en sunn livsstil og som har hjulpet så mange mennesker med kropp og selvbilde i mange år blir for dumt. Skjønner dere virkelig ikke budskapet hennes ? Dere bør jo være enige i at man skal være forsiktige med hvordan man beskriver dette temaet. Marie er det sunneste menneske jeg vet om og lite kommer egentlig frem i denne bloggen hennes om alt hun kan og vet. Så dere som forsvarer LCHF, dere trenger det ikke- Hun skriver jo i flere omganger at hun mener lavkarbo er bra for noen, men ikke at det bør være på en blogg som er så hype for yngre. Er man et forbilde så er man et forbilde og da bør man tenke over dette. Kjipt det, men slik er det å være på toppen. Jeg tittet på innlegget til Fotballfrue og ville aldri valgt frokostene hennes. De er mer som mellommåltid osv. Karbohydrater til frokost er bra og viktig!

Unknown sa...

Kjære anonym, karbohydrater i "normale" mengder er overhodet ikke bra til frokost på et LCHF kosthold.


Det er direkte helsefarlig!

Spiser du mellommåltider på 400 - 550 kalorier? Håper du løper noen mil om dagen da i så fall :)

Unknown sa...

Jeg angriper heller ikke Marie, vi har en helt vanlig diskusjon, da er det normalt at de to motpartene er uenige :)

Anonym sa...

Flott innlegg. Ikke for at Caroline ikke skriver bra men for at voksne ikke klarer å følge med på alt som barn og unge blir påvirket av i dagens samfunn. Og helt ærlig skjønner jeg ikke hvorfor hun går på diett som sikkert er noe av det slankeste som går rundt i Oslos gater! Er selv i en jobb der jeg arbeider tett på unge jenter og det er helt umulig å få de til å forstå at et forbilde - som f.eks Caroline - kan ta feil. Eller ikke er et sunt forbilde for de. Nå er ikke Caroline skylden i dette! Det er jo den bransjen som ligger bak det hele. Men uansett; flott at du skriver dette!!

Anonym sa...

Lars-Kristian: Blir lei av unnskyldningene dine om skåning av tenåringer. Du må se alvoret i dette og skjønne at ikke alle ungdommer forhører seg med foreldrene sine om alt de leser. Carolines blogg er ikke en ren kostholdsblogg, men en blogg som tiltrekker seg mange yngre lesere. Hun ser flott ut, det er klart at de ønsker å kopiere henne! Hvis jeg var i hennes situasjon og så mye som en person hadde utviklet spiseforstyrrelser av min blogg, ville jeg sett svært alvorlig på det. Caroline er MAGER og mest sannsynlig har hun en kombinert spiseforstyrrelse. Det er ikke meningen å si noe negativt, men leserne hennes skal være klar over at hennes livsstil går under definisjonen av spiseforstyrrelser. Det må hun for all del få lov til, men unge jenter leser seg blinde på det hun skriver. Synd hun ikke tar mer ansvar, spesielt etter en rekke medieoppslag. Denne kritikken er velfortjent, for selv om det er kjedelig må man ta hensyn til leserne. Det blir som å jobbe i butikk og gi blaffen i kundene, som faktisk står for inntektene.

Bloggere jeg ser på som fremmer en god livsstil er nettenestea.com og Rachel Nordtømme. De er ikke redde for å kose seg: trener, men spiser sunt, og er ikke avmagrede. Caroline gjør det motsatte. Hun skrev til en leser at det hun spiste når hun skulle kose seg var noen biter mørk sjokolade og en Atkins-bar. Hva slags signaler tror du det sender ut? Din kones livsstil umulig kan følges av en som jobber og/eller studerer på fulltid uten ekstrem selvdisiplin, noe man mest sannsynlig må være psykisk syk for å greie å gjennomføre. Livsgleden forsvinner, og man har et problem. Vær grei og se dette i perspektiv. Kanskje det forandrer seg når dere selv får barn. Men jeg skjønner at et par som er på grensen til spiseforstyrrelser er umulig å trenge gjennom.

Marie: Takk for at noen tør å si i fra.

Anonym sa...

Muligens litt hardt av meg å påstå at dere har spiseforstyrrelser, mente bare at dere begge er uvanlig opptatt av kosthold og trening...

Unknown sa...

Kjære anonym, du er ikke bedre enn noen av de andre som TROR de kjenner Caroline.

Du uttaler deg om ting du dessverre ikke kan noe som helst om, og da bør du helst bare avstå fra å kommentere til kunnskapsnivået når et akseptabelt nivå.

Om 1 person utvikler spiseforstyrrelser, mens 10 personer får økt motivasjon og livskvalitet av bloggen til Caroline, så er det positivt. Folk må slutte å være så sykt "Norske", hvor alt skal være så trygt og godt hele tiden.

Vi spiser faktisk ikke godteri i helgene, men vet du hva, vi koser oss. Har du hørt om god mat og vin? Ostetallerkener, spekemat? Faktisk så syns jeg en atkins sjokolade smaker mye bedre enn en vanlig sjokolade. Det er så utrolig naivt og latterlig å gå rundt å tro at man må sitte med en melkesjokolade i den ene hånden og en brus i den andre for å kunne kose seg. Folk blir feitere og feitere og vet det ikke selv, denne normaliseringen av søtsaker som du tydeligvis er for, vil føre Norge til å bli et nytt USA. Vi er hvertfall på god vei.

Som jeg nevner i tidligere kommentarer, bloggen til Caroline har en snittalder på rett i underkant av 20 år. Det er ikke bare 12-13 åringer, det er også reflekterte voksne mennesker som fint klarer å ta sine egne valg. Skal Caroline ta hensyn til at småbarn kan lese bloggen hadde hun til slutt skrevet en barne-tv blogg, noe som overhodet ikke er poenget hennes. 12 - 13 åringer er ikke målgruppen hennes, og det er heller ikke hennes ansvar å hele tiden "passe" på de. Men uansett så legger hun ut sunne matretter og fronter trening, hadde hun røyket og spist masse søtsaker hadde ingen klaget.

Å si at Caroline har en "kombinert" spiseforstyrrelse er faktisk det dummeste jeg har hørt. Hvem i all verden er DU til å dømme henne ut i fra noen linjer på en blogg og noen bilder? Det finnes utrolig mange naturlig tynne jenter der ute, som ser ut som de gjør av helt naturlige grunner. Caroline er full av livsglede, hun har masse energi pga kostholdet og treningen sin, og du presterer å si at det er negativt?

Bare fordi det er så totalt fjernt for deg, betyr ikke at det er feil. Gå inn på lavkarbo.forum.no, titusenvis av mennesker lever under de samme forutsetningene og har det utmerket. Har alle de også spiseforstyrrelser?

Marie sa...

" Om 1 person utvikler spiseforstyrrelser, mens 10 personer får økt motivasjon og livskvalitet av bloggen til Caroline, så er det positivt". Dette regner jeg med er en skrivefeil eller ?

Scary Mary sa...

Kunne ikke vært mer enig, får frysninger va å tenke på konsekvensene.. Unge jenter, og gutter for den sagts skyld er utrolig mottakelig og lett å påvirke. Man trenger ikke akkurat å reklamere for ekstreme slankemetoder, eller slanking i det hele tatt når man vet at de fleste som leser bloggen er nettopp unge jenter. Det er viktig å ha et sunt forhold til denne kroppen vi skal leve i resten av livet.. Tidlig fokus på mat og kropp kan gi et forvrengt bilde av hva som er riktig og kan henge i resten av livet. Bra innlegg:)

Scary Mary sa...

Vil også si til Lars-Kristian at det faktisk er veldig mange som sliter med kropp, vekt og selvbilde nettopp i begynnelsen av 20 årene og kanskje enda lenger.. Jeg har mange venninner som "nesten" fikk spiseforstyrrelser, som tenkte for mye på mat og hva de fikk i seg, meg selv innkludert. Jeg har de som fikk spiseforstyrrelser og som fortsatt sliter med det og må leve med det resten av livet.. Og jeg tror ikke det er veldig spesielt at jeg kjenner jenter har vært i den situasjonen, jeg tror det gjelder ganske mange. Jeg må si jeg kjenner meg igjen i det aktiv mamma beskriver, men heldigvis skjønte jeg det før det bar helt galt avsted..

Veronica Lauritsen sa...

http://verozitas.blogspot.com/2011/01/highwaist-weight.html

Anonym sa...

Lars-Kristian: De fleste her er i mot deg nå. Du må se hvor dumt det du skriver høres ut? Hvis 1 av 10 lesere som påvirkes av bloggen påvirkes i negativ grad er det alvorlig.Dere må gjerne få spise Atkins i stedet for vanlig sjokolade om dere ønsker det, jeg har bare sagt at det sender ut veldig dårlige signaler til unge kvinner når dere allerede trener og spiser veldig sunt. Hva dere faktisk spiser er uvesentlig, men alt trenger ikke skrives om på bloggen.
Hvem bryr seg om hva målgruppen hennes er når yngre jenter helt klart er innpå bloggen hennes? Det kaller jeg å fraskrive seg ansvar.

I motsetning til hva du påstår klager folk på bloggere som fremmer en dårlig livsstil og. Se på Ida Wulff som har fått mye tyn for å fremme drikking. Hadde en stor blogger plutselig stått med en sig i hånda på hvert bilde ville det uten tvil blitt mye styr ut av det.

Spiseforstyrrelser handler ikke bare om å være tynn (eller unormalt tynn: http://www.kjendis.no/2009/11/08/kjendis/beyonce/fotball/slanking/8918510/)
Når man er så tynn som fruen din er det ikke normalt å jogge 1 mil hver dag og teste ut lavkarbo-dietter. Alle vet at du ikke trenger å trene så mye for å opprettholde en god form. Med den aktiviteten skulle hun fått i seg nærmere 3000 kalorier. Derfor antar jeg at hun har spiseforstyrrelser selv om jeg tror hun greier å akkurat holde kroppen i sjakk ved å få i seg ok med næring. Nærmere inn på det mener jeg ikke å gå. Dere må bare se at den bloggen og de få tingene som skrives der har stor effekt på leserne.

Hvorfor trekker du inn lavkarbo? Jeg har ikke skrevet noe om lavkarbo bortsett fra at det er et typisk kosthold man ønsker å gå ned i vekt med. Hvis dere har god erfaring med det er det greit. Jeg sier bare at man bør ta hensyn til at man er et forbilde!

Anonym sa...

Lars-Kristian/Caroline- har du hørt om ortoreksi- den fjerde spiseforstyrrelse?

Noen symptom:
* En ekstrem fiksering på helseorientert livsstil, preget av overdreven trening og lavt næringsinntak.
*Noen utvikler fettfobi eller karbohydratfobi. Maten og treninga får for stor plass og styrer for mange hverdagen.
*ekstremt kroppsfokusert

Ortoreksi kan betraktes som en form for treningsnarkomani, som kombinert med et strengt «helsemessig» kosthold, kan få et psykisk tvangspreg og/eller fysisk farlig for vedkommende.Det kan føre til et ensidig kosthold som gir mangelsykdommer, og det kan føre til overtrening og belastningsskader

Marie sa...

Mange gode synspunkter her.
Det er tull å si at man ikke har et ansvar som toppblogger. Mitt innlegg handler ikke om Fotballfrue i sær ( som jeg har tatt hele veien oppover ), hun er bare en av veldig mange med unge lesere, og som er et forbilde for disse. Da er det viktig å sette informasjon, bilder og uttalelser i sammenheng. Det er kombinasjonen av " strømpebuksa får bena mine til å se ti tyngre ut" og en anbefaling om en viss livstil med ekstremt med trening og en viss type kost. LCHF er ikke temaet alene her- Temaet er hvordan man påvirker leserne sine. Mye bra info om dette på blogger, men desverre er det slik at unge ikke alltid ser den store sammenhengen og kanskje velger en noe uheldig livsstil. Dette var jeg selv et eksempel på for 16 år siden. Jeg saksøker ikke bladene informasjonen stod i, eller klandrer foreldrene mine, det er slik det er og ikke til å unngå. Unge jenter 12 som 21 år kan påvirkes til å kanskje benytte seg av ekstreme metoder selv om kanskje ikke dette er det som er meningen( igjen, jeg sier ikke at lchf er ekstremt- ikke ta det ut av sammenheng ). Vi har et ansvar som bloggere og det er å påvirke til en sunn livsstil, men ikke overdreven. Hvorfor skal man si at man skal kose seg med mørk sjokolade f.eks ? Kan man ikke bare si at det er lørdag og jeg skal kose meg med sjokolade ? Det er lørdag og det er lov. Jeg står litt mellom barken og veden da jeg jobber med kropp og vektreduskjon, men også holdningskapende arbeid rettet mot ungdom.
Denne debatten handler like mye om jentene som
" promoterer"alkohol og festing som de som forteller om det man spiser. Skal vi fraskrive oss alt ansvar bare fordi vi kan ?
Jeg sier ikke at jeg ikke gjør det samme, men jeg ønsker å belyse et tema som allerede media har satt fingeren på i 2011. Jeg ønsker bare en debatt og synes det er topp med alle meningene her inne.

Så til de som mener dette handler om kosthold som taes opp i bloggen jeg referere til- Vær så snill å sett det i sammenheng- Ikke forsvar kosten, utseendet osv, det er ikke det det handler om.

Unknown sa...

Anonym: "Hvis 1 av 10 lesere som påvirkes av bloggen påvirkes i negativ grad er det alvorlig"

Dette har jeg aldri sagt. Og nei, det er ikke en skrivefeil Marie :) Jeg sa at hvis 10 påvirkes positivt i form av trening og kosthold, og 1 tar det helt feil, så er det bra. Jeg sa ingenting om hvor mange som ikke påvirkes nøytralt, derfor blir forholdet du tar utgangspunkt i helt feil.

Dette utsagnet står jeg for, det er så typisk norsk og mene noe annet. Alle skal ha det så trygt, og alle skal ha like muligheter. Ingen skal skille seg ut og ha suksess på bekostning av andre.

Hvis en kilde, kan være hva som helst, påvirker, la oss si 30 % i positiv retning og 5% prosent i feil retning, så er det et ganske bra resultat og absolut positivt. Men neida, i Norge skal man få alle til å ha like muligheter, her skal vi hverken ha vinnere eller tapere. Den holdningen der får du meg ikke med på.

"Når man er så tynn som fruen din er det ikke normalt å jogge 1 mil hver dag og teste ut lavkarbo-dietter. Alle vet at du ikke trenger å trene så mye for å opprettholde en god form. Med den aktiviteten skulle hun fått i seg nærmere 3000 kalorier."

Vi tester ikke noe som helst, den er kommet for å bli, vi har nemlig aldri følt oss bedre :) Det regnestykket på 3000 kcal må du forklare for meg. For å si det sånn, jeg forstår at det er et fedmeproblem i Norge hvis det du sier er folk generelle oppfatning av kaloriinntak.

Basert på Caroline aktivitetsnivå, alder, vekt, høyde og en sjekk hos lege, skal hun innta 2300 kcal i løpet av en dag :)


Scary Mary: "Man trenger ikke akkurat å reklamere for ekstreme slankemetoder, eller slanking i det hele tatt når man vet at de fleste som leser bloggen er nettopp unge jenter"

Hvem har reklamert for ekstreme slankemetoder? Du vet at LCHF egentlig ikke er en slankemetode? Det er et vektregulerende kosthold som hjelper kroppen å finne sin normal vekt og at på til gjør den sunnere :)

"En ekstrem fiksering på helseorientert livsstil, preget av overdreven trening og lavt næringsinntak."

Dette er hva du TROR ut i fra hva du leser på bloggen. Det er ganske drøyt å gi en person en diagnose basert på det. Lavt næringsinntak? (jeg velger å tro at det er Caroline du sikter til)Kan du si meg hva det er basert på? Sitter du med en oversikt over hva Caroline putter i seg i løpet av en dag?

Ja, Caroline er over gjennomsnittet interessert i trening, kanskje det er det som lurer deg til å tro at hun er ekstremt fiksert? Men 5-6 treninger i uka som varer i 1 - 1 1/2 time, er det så mye at en person MÅ lide av en sykdom? Det er halvparten av hva jeg trener for eksempel. Kanskje jeg lider av ortoreksi jeg også da? Jeg har jo tross alt en enda mer "ekstrem" livsstil enn Caroline.

"Noen utvikler fettfobi eller karbohydratfobi. Maten og treninga får for stor plass og styrer for mange hverdagen."

Den eneste fobien Caroline har for karbohydrater er pasta, ris, poteter og typisk raske karbohydrater, når hun i tillegg spiser mengder av fett, må hun ikke få i seg for mye karbohydrater da dette er svært helseskadelig. Høres ut som en ganske nødvendig fobi spør du meg. De fleste nordmenn lider jo tross alt av fettfobi uansett, kanskje du kan stille den diagnosen din til resten av folket?

Unknown sa...

Og Marie, jeg er totalt uenig når du sier at man må skrive at man koser seg med sjokolade. Mørk sjokolade er like fullt en sjokolade som lys sjokolade. Mener du at Caroline skal lyve? Hva hvis hun skrev at hun koste seg med gulrøtter og dipp, er det feik? Kanskje neste gang, burde hun skrive at hun skal kose seg med et glass vin og god mat? Heller det enn en sjokolade hvertfall.
Ellers forstår jeg hva du mener Marie, det er bare det at de andre som diskuterer her kommer med påstander som jeg føler jeg må ta tak i.
Når det gjelder poenget ditt, så er det som sagt veldig vanskelig. Caroline har lesere i alle aldersgrupper, det er umulig å tilfredsstille alle. Hvis hun skulle slutte med kostholdstips, slutte med bilder av seg selv i bikini, slutte med bilder av modeller osv, ville hun etterhvert miste lesere. Hennes mål er å levere et best mulig produkt for sine lesere, og da må det gå på bekostning av noen.

Uten at jeg dømmer deg nå, jeg kjenner hverken deg eller bloggen din godt nok til å gjøre dette.(selv om andre tydeligvis tror de er bestevenner med bloggeren og at det er fritt frem)
Du sier at du blander alle slags kosthold. Vil ikke du være enig at en kombinasjon av mye karbohydrater og LCHF er helsefarlig? Hva om du påvirker en leser til å innta ett fettrikt og et karbohydratrikt måltid hver eneste dag? Du vet jo tross alt ikke hvem som er på bloggen din, det kan være en 12-åring.

Dette er ikke noe motangrep, men bare ment for at du skal se det fra vårt ståsted :)

Anonym sa...

Jeg syntes Lars-Kristian startet diskusjonen greit, men gikk på en kraftig smell når han skrev:

"Om 1 person utvikler spiseforstyrrelser, mens 10 personer får økt motivasjon og livskvalitet av bloggen til Caroline, så er det positivt"

Dette er i samme gate som da det ble en stor sak i Dagbladet fordi han hadde sagt at Beyonce er minst 15 kg for tung:

http://www.kjendis.no/2009/11/08/kjendis/beyonce/fotball/slanking/8918510/

Flott å være en engasjert ektemann, men det må finnes andre måter å beskytte sin kone på enn å komme med slike utspill.

Unknown sa...

ttp://www.kjendis.no/2009/11/08/kjendis/beyonce/fotball/slanking/8918510

Den saken der er skrevet av en overivrig journalist, som ikke bare løy for meg når hun intervjuet meg, men også tok saken helt ut av sammenheng.

Caroline ble regelrett hetset av en anonym person på bloggen, meningen min med kommentaren var rett og slett å påpeke at folk har forskjellige synspunkter. Og i den anledning brukte jeg overdrivelse som et virkemiddel, noe denne journalisten tydeligvis ikke hadde skjønt hva er.

Blir uansett helt latterlig å trekke frem den saken der, når jeg ved en senere anledning har sagt at jeg burde ordlagt meg annerledes.

Line sa...

lars-kristian: nå for du gi deg, enten kan den dama de forsvare seg selv, eller så er det på tide at du innser at dette innlegget ikke ble skrivd for å "hersje" med caroline på noen so helst måte, dette var mer ment mot toppbloggere generelt, så ikke ta deg så nær av detta.

jeg synes det var et supert innlegg! og er veldig enig. det krever ikke mye å skrive "en sunn frokost" enn å legge ut om den og den "dietten"

Unknown sa...

Jeg tror du har misforstått Line, jeg er fullstendig klar over at det ikke er skrevet for å hersje med Caroline. Men da jeg ikke leser noen andre blogger, og Caroline er nevnt i innlegget, er det ganske naturlig at det blir diskutert.

Jeg har forøvrig stemmerett selv om jeg er gift med Caroline, eller har jeg ikke lov å si noe?

Bare det at du tar i bruk ordet "diett" viser at stiller på bar bakke i denne diskusjonen..

Unknown sa...

Jeg tror du har misforstått Line, jeg er fullstendig klar over at det ikke er skrevet for å hersje med Caroline. Men da jeg ikke leser noen andre blogger, og Caroline er nevnt i innlegget, er det ganske naturlig at det blir diskutert.

Jeg har forøvrig stemmerett selv om jeg er gift med Caroline, eller har jeg ikke lov å si noe? Jeg har faktisk mine egne meninger...

Bare det at du tar i bruk ordet "diett" viser at stiller på bar bakke i denne diskusjonen..

Unknown sa...

Bare for å legge til, når du skrivet et innlegg av denne typen, så må du regne med at det blir diskusjoner, spesielt når det blir nevnt navn :)

Anonym sa...

Lars-Kristian - Er ikke du voksen? Du bør seriøst skjerpe deg. Selv om dere kanskje ser positivt på deres livsstil, og jeg sier ikke at det dere ikke er ærlige eller tar feil, men folk plukker opp og kopierer uten å kanskje være helt egnet for det de tar opp. Det skal mye til å tolke ting akkurat slik dere har valgt å se på deres måte å leve på, derfor skal dere være forsiktige. Kanskje dere har lagt om gradvis over mange år. For en som har litt ekstra på kroppen og kommer over Caroline sin blogg kan det være veldig fristende å gjøre som henne for å oppnå raske resultater, uten at de skjønner at det har tatt lang tid å justere seg psykisk og fysisk og uten å ha nok kunnskap. Ta ansvar, eller hold dere unna bortforklaringer i det minste.

Unknown sa...

"Om 1 person utvikler spiseforstyrrelser, mens 10 personer får økt motivasjon og livskvalitet av bloggen til Caroline, så er det positivt"

Ser nå i ettertid at denne kommentaren ikke var helt bra, og lett kan misforstås. Det er selvfølgelig IKKE bra at 1 person utvikler en spiseforstyrrelse. Selvfølgelig ikke. Poenget mitt var, at det er rimelig umulig å forhindre at ting misforstås. Det vil alltid være personer som tolker noe feil, og hvis den personen er i en utsatt posisjon, så er jo faren absolutt tilstede. Men dette gjelder alle medier, fra nettaviser og magasiner til bloggere, både store og små.

Det er en utfordring å skrive en personlig blogg av bra kvalitet, uten å tråkke noen på tærne, og det blir fortløpende diskutert hva som kan legges ut og ikke.

Jeg føler på en måte at denne diskusjonen er ferdigdiskutert nå, alt som kan bli sagt er sagt. Det er overhodet ikke noe forsøk på å bortforklare noe som helst. Vi har bare litt forskjellig syn på diverse ting :) Jeg synes det er flott at man kan ha sånne diskusjoner, og all konstruktiv kritikk blir tatt i mot med åpne armer :)

Julie sa...

Hei Marie!

Jeg er helt enig med det du skriver. Bloggere har kraftig innvirkning på leserne sine, og da spesielt når de er slanke og "vellykkede". Vi må passe på ha vi skriver- det kan forme andres liv. Bra innlegg!

Jeg lurte foresten på en ting- har du noe råd til meg ang. AFPT-skolen og hvilke anatomi bok jeg bør kjøpe å lese på før jeg begynner på pt-kurs i juni?

Julie

Marie sa...

Hei. Ja det er riktig- Bloggere mener jeg har et moralsk ansvar og det er alt for mange som feier det bort med at foreldre må passe på eller at alle andre gjør det jo...
Jeg mener man bør skrive om det man vil, men er man smart holder man seg til det man kan og er kyndig i. Jeg ser hvor vanskelig det er å råde til et vist type kosthold hos kundene mine selv om de skriver helseskjemaer, beskriver livsstil og kroppsammensetningen måles. Kropp er individuelt og det man spiser og trener virker helt forskjellig for en person til en annen.
Jeg har både kost og treningsutdannelse, men veier allikevel mye av teksten min opp og ned i mente før jeg legger det ut, noe som selvfølgelig er kjedelig når jeg helst vil brøle ut hva jeg mener noen ganger.

Jeg har mange gode tips til deg angående fagbøker. For det meste utenlandske. Nå sitter jeg på studioet, men skal legge ut navn og forfatter til deg når jeg er hjemme i kveld. Anbefaler deg å kjøpe en fargeleggingsbok der du kan trene opp musklene på latinsk. Utspring og feste må du være god i : )

Marie sa...

Julie - kommer du på neste bloggforum med Sunn jenteidrett ? Hadde vært hyggelig : ) Mye som blir spennende å ta opp nå:

Anonym sa...

For en flott blogg! Men jeg har et spørsmål jeg håper du kan svare meg på. Jeg er nokså naturlig slank og har ingen behov for å slanke meg eller gå ned i vekt. Jeg er ganske aktiv, når jeg har en sønn på 1 år, og er instrukør på treningssenter 3 ganger i uken. Jeg sliter også VELDIG med å ikke spise masse usunn mat hver dag, som sjokolade, jeg spiser store mengder sjokolade hver dag og ofte boller, is osv osv. Mitt spm til deg er: jeg har vurdert sterkt noen ganger å gå over til LCHF kosthold, for jeg har merket på meg selv at ting som inneholder karbo, ofte får meg til enten å spise mer eller er sulten etterpå. Har prøvd andre alternativer, men tror kanskje dette er mer for meg. Hva tror du?

Jeg lurer også på om hvis du starter med LCHF kosthold, er det sånn at du ikke trenger å spise så mange måltider igjennom dagen? Og trenger du å spise noe etter du har trent? Har fått det fra visse kilder som du nevner i bloggen din.

Skriver til deg fordi du virker veldig fornuftig, og at jeg ikke har sett noe svar på dette noe annet sted.

Stå på! Og håper på svar!

Julie sa...

Ja, det tenkte jeg :)
har du fått noe informasjon om når det er ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten