lørdag 13. februar 2010

Barn og Trening

Som danselærer , gruppetreningsinstruktør og personlig trener reflekterer jeg veldig mye over dette med aktivitet og helse.
JEg blir til tider sjokkert over hvor mye foreldre overlater aktiviteten til barnehage, sfo og skole.
Dette og feil ernæring gjennom oppveksten er nok mye mer vanlig enn man kanskje tror.
Jeg ser selv hvor lett det er å servere "enkel" mat og hvor godt det er å slappe av i helgene etter ukedager med jobb dag og kveld.
MEN, dette er ( desverre for noen ) en del av ansvaret å få barn. Stimulere barn i naturen er viktig, selv om man ikke er et naturmenneske, undersøke barns lyst til aktivitet i forskjellige former like så. Vi MÅ huske hvor vi kommer fra og at mennesket er utviklet for en ting, bevegelse og overlevelse. Samt at i er flokkdyr som nyter å bevege oss med familien.
 Vi er vel neste litt "uheldig" utlevert med patteverdens mest inteligente hjerne og derfor får vi mer og mer teknologi som gjør det enklere å bli stimulert i vårt eget hjem. TV er våre barns og helsens værste fiende!! Alt med måte og sunn fornuft ....
I takt med teknologiens utvikling komme rogså tidsklemma og det er enkelt å tenke på en shoppingtur med barna på slep eller en time med dansematte fungerer som bra aktivitet, men det er i mine ( og mange forskeres ) øyne ikke tilstrekkelig nok for å å utvikle kropp, hjerne og fordøyelse og ikke minst lyst til å bevege seg.  Det er synd vi ikke lever gjennom flere generasjoner enn det vi gjør for da kunne man kanskje sett tilbake på hva vi gjør med våre etterfølgere ved å være "slappe" foreldre. En forskning i Canada viser helt klart at "late og innaktive foreldre gjør deres barn slappe og lite aktive også i deres voksne liv".

Jeg går ikke ut mot alle foreldre her, som innledningsvi sskrev jeg jo også det at jeg og kan trekke mot sofa en lørdag, men det er ikke de fem lørdagene i året man gjør dette, de som gjør dette hver lørdag.
Vi må lære barna våre ansvar for kropp, lære de å se hvor heldige vi er som har snø til å gå på ski på, luktesans til å kjenne den fantastiske naturen og de luktene som følger med, spensten i kroppen som gjør at vi kan hoppe rundt i løvet og ikke minst oppleve hvordan kroppen får energi og lyst til leve når den får oppleve dagslyset i kombinasjon med aktivitet..
Jeg hører så mange unnskyldninger, alt fra at ting koster, det er langt unna, vi har ikke tid, huset må ordnes osv-osv.. JA, ja.. Men velger man å få barn så har vi mange ansvar.. Vi må jo la kroppen få det den trenger for å kunne yte maksimalt.
Men det er nå meg da..  Nå har jeg gått en "lang" tur med "store" hunden min og bare gleder meg til han orker en skikkelig tur i skogen med meg og stjerna.

Her er noen linker til sider som tar for seg barns helse :
http://kidshealth.org/parent/nutrition_fit/index.html


http://www.sdu.dk/om_sdu/institutter_centre/iob_idraet_og_biomekanik/samarbejde/videndeling/1.aspx

http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00088/Fysisk_aktivitet_bla_88429a.pdf


Det er viktig å vite at slanke barn med normal eller under anbefalt BMI er i like stor fare for livstilssykdommer dersom de lever på usunn mat og med lite aktivitet.


Litt Amerikansk Forskning som viser at innaktive barn blir innaktive som voksne:


Most American teens need to exercise more and cut back on TV and computer games, according to a study from the University of North Carolina at Chapel Hill.
The new study shows that many teens fail to maintain adequate amounts of exercise and many adolescents continue this trend into adulthood.
Tracking exercise patterns over time among ethnic groups in the U.S. is rare, says Penny Gordon-Larsen, PhD, and colleagues. They tracked exercise and TV/computer habits among more than 13,000 adolescents of various ethnic groups in grades 7-12, following up to see if their habits changed as young adults (ages 18-26).
The results showed that too many teens skimp on exercise and that the trend worsens with age.
Since physical inactivity is a risk for later weight problems, understanding these behavioral trends, and promoting child and adolescent exercise (search), is important for achieving optimal adult health, they write.
“The vast majority of adolescents do not achieve five or more bouts of moderate physical activity per week, and continue to fail to achieve this amount of activity into adulthood,” write the researchers in the November issue of the American Journal of Preventive Medicine.
Hentet fra FOXnews - skrevet av Miranda Hitti

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten