onsdag 8. september 2010

Det søte liv ?

                           
Vi lever i en tid der både helsehysteri, men også fedme er to farer i vårt samfunn. Å balansere det som skjer i dag er veldig vanskelig. Noen skremmes av antisukkerpropagandaen og lever totalt uten sukker, på et minimum av kcal og med overdreven trening som resultat. Andre lever på motsatt side og hiver i seg det som finnes av usunn mat, godterier og lever innaktivt. Begge delene er like ille og påvirker hjertet og hormonbalansen negativt. Vi ønsker ikke en generasjon med barn som er underernærte, men heller ikke at våre barn skal bli avhenigig av hormonpreparater og dø tidlig pga hjerte/karsykdommer osv. Ja, dette er to ytterpunkter, men problemet er stort i begge ender og må forebygges før det skjer.
Aller først vil jeg ta frem hvitt sukker som er den største helsefaren når det kommer til fedme i dag. Jeg legger her ved et utdrag av en artikkel "utdanningsnytt" av dr. philos. i biologi Iver Mysterud og Dag Viljen Poleszynski som er siviløkonom, ernæringsfysiolog og dr.philos. Artikkelen er lettlest og opplysende og du kan lese hele her.
"Sukker stimulerer bukspyttkjertelen til å skille ut insulin. Et høyt insulinnivå i blodet hindrer årene i å utvide seg og bidrar til høyt blodtrykk og betennelsesreaksjoner. Samtidig stimulerer insulin dannelsen av fett som sirkulerer i blodbanen og opptak av sukker i fettcellene i buken og andre steder. Sukker svekker immunforsvaret fordi hvite blodlegemer må ha jevn tilførsel av glukose fra blodet. Blir nivået altfor høyt eller lavt, klarer ikke de hvite blodcellene å ta til seg næring, noe som gjør at de ikke greier å bekjempe fiender som bakterier og så videre. Klag derfor ikke på en forkjølelse eller influensa hvis du er storforbruker av sukker, da har du nærmest bedt å bli syk!
Et høyt sukkerinntak ”stjeler” kalsium, magnesium og andre mineraler fra skjelettet. Det skjer ved at urinen skiller ut mer mineraler, noe som kan bidra til beinskjørhet, som mange nordmenn sliter med." 
Om du har lest hele artikkelen, ser du også de andre farene ved for mye sukker. Sukker alene i normale mengder er IKKE farlig, så dette er ikke skremselspropaganda. Sannheten er at spesielt barn i dag får i seg for mye av dette av forskkjellige årsaker og det er skremmende å se hva som kan bli utslaget på sikt. Barnehager har lenge hatt sukkerdebatten hengende over seg og det er nå fler og fler barnehager som har byttet ut bursdagskake i barnehagen med frukt osv. Tilbakemeldingene fra de ansatte er at barn er roligere og oppfører seg bedre resten av dagen. De spør heller ikke etter kake når det er bursdag da de gleder seg til "fruktslott" og  hjemmelaget smoothies. Kaker, brus og godteri får de nok av når de feirer dagen med venner og familien sin. Fellesmaten i barnehager har også lenge vært et tema. Grøt og tomatsupper stappfulle av sukker blandes med masse pasta (karbohydrater..) og serveres flere ganger i uken. Lunsjen består ofte av sukkerholdige yoghurter og brødskiver. Flere og flere barnehager slenger så på som en "sukkerfri barnehage" og barna selv er kjempefornøyde- likeså foresatte og ansatte. 
De som tror at jeg er en fanatiker må tro om igjen. Jeg regner med at de som følger meg vet hvilket syn jeg har på livstil og at jeg har variert kost, kos i helgene og er helt normal, men at jeg også ser på mat som  medisin.  Jeg har selv et syndrom hvor jeg må holde meg unna det hvite sukkeret i større mengder for å være tilnærmet symptomfri.  Jeg kjenner også til flere tilfeller der barn med ADHD har fått endret kostholdet og økt mengden fiskefett av spesialister. Dette alene har vist seg så effektivt mot sykdommen at legene har valgt å seponere Ritalinen de sto på tidligere. Jeg tror  vi kan konkludere med at sukker kan i noen tilfeller forværre symptomer på diverse sykdommer og kan også være en medvirkende faktor i den store økningen av overvektige som vi opplever i norden i dag. At noen velger å spise mindre enn anbefalt og blir fanatiske i forhold til noen  næringskilder er også en skummel utvikling og et resultat av helsehysteri. En ting er å kutte ut store deler av raffinert sukker fra kostholdet, men en annen ting er å avstå 100% fra karbohydrater fra f.eks. frukt og grønnsaker og samtidig trene for mye i forsøk på å "brenne" mest mulig kalorier.  Det er viktig å vite hva man får i seg og innta mat utifra hvor mye energi man behøver på en dag. Man trenger ikke kutte ut lørdagskosen eller hive seg på Go-1-2-3 kurer for å være sunn ( go-1-2-3 er overhodet ikke sunt...), men man bør heller ikke spise sjokoladepålegg, pannekaker og drikke brus hver dag heller. Alt handler om balanse . For lite og for mye kan skade kroppen på hver sin måte.  Ta vare på kroppen din- og husk at man kommer langt med sunn fornuft og måtehold.
God Natt , Marie 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei, skal lese artikkelen :-)

Marie sa...

Så bra, den er veldig bra mener nå jeg da. Håper alt går greit med treningen din : )

Karen Marie sa...

Hehe, det bildet er jo en stereotypisk amerikaner (diet coke, 0,8 liter takk). Syntes ofte det er vanskelig å klare å styre unna usunn mat jeg, det er jo overalt. Etter at faren min fikk diabetes ifjor, har jeg derimot fått en god del tips av ham da, så nå har det blitt en del skjerpings =)

Stranden er like utenfor Stavanger, verdt et besøk dersom du er her borte =)

Anonym sa...

Jeg må dra meg selv litt i ørene i dag å få trent:-) Jeg vet at jeg får mer energi av å trene, men har lett for å sluntre unna. Styrke trening here I come:-) Hilsen Janicke

Maren sa...

Flott artikkel, dette er noe jeg også er opptatt av. Godt vi blir stadig med opplyste mht de negative effektene ved for mye sukker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten