tirsdag 12. oktober 2010

Hurra for fedmedebatten!

 
Jeg har engasjert meg i fedmedebatten på lokalt plan i mange år. Jeg gjør det jeg kan for å engasjere , forebygge og motivere med trening og aktiviteter i nærmiljøet. I flere år hadde jeg gratis trening for å få i gang venner og folk i bydelen og har nå eget studio der mange fler kan dra nytte av dette og ha det moro, sosialt og sunt. Men jeg kjemper fortsatt mot mange døve ører og har vel slått meg til ro at de voksne som "vet best" selv og lever en usunn livstil får  erfare nakkedelene selv når den tid kommer. De som stort sett ikke vil høre på råd som er vel ment er venner og familie. Rare greier det der... De som kanskje burde ta til seg informasjon  og er værst virker det som har et kompleks og forsvarer livstilen sin med nebb og klør.

Viste du at man kan lide av fedme uten å være veldig synlig overvektig? Fedme er en definisjon av din kroppsammensetning. Muskler, fettprosent, benmasse, vannmengde osv. Det er ikke bare  bare de tilfellene der de virkelig overvektige må ta tak i livet sitt, men også de som ser sunne ut, men som lever usunt. Dine barn "arver" din livstil og viderefører ugusntig livstil og kan lide for dine dårlige valg. Og kasnkje ikke ola eller kari Jr er skapt med samme forbrenning og blir offer for fedme selv om du som forelder fortsatt er en str 36. Kari Jaquesson har denne uken satt i gang fedmedebatten for fullt. Hun er absolutt ikke den første som kommer med slike meldinger, men pga hennes likanes figur i media fikk halve Norge til å sette kaffen i halsen da hun utbasunerte dette og vips en debatt er i gang. Mission accomplished! Klart folk blir provosert av utsagn som du har lider ikke av fedme du er feit, men dette er uttalelser som skaper overskrifter og deretter debatt. Mange engasjerer seg og jeg synes det er festlig og interessant å høre det folk kommer med både i media og på studio i denne debatten. Kari J. sier egentlig ikke oe nytt, men folk er villige til å lytte og lese kjendisoppslag i stedet for artikler skrevet av forskere fra Australia. Ola Normann- se opp og ut. Klart noen sliter av en sykdom, men med fedme eksisterte ikke for trehundre år siden. Fedme er en lidelse" som er selvpåført, men basert på mange faktorer. Ja, økonomi, familie, jobbsituasjon , sykdom etc men det er faktisk ikke så vanskelig å rette opp.Alt handler om vilje og motivasjon. Det vanskelige er å ta det første steget opp av sofaen og deretter ut av døren. Man setter seg ofte i en situasjon selv som gjør at overvekten kommer- Overvekt er et resultat av noe man har gjort feil.Jeg er ikke like hard i ordbruken som Kari J, men jeg er så utrolig enig i at det er så billig og enkelt å komme seg ut av situasjonen. Skogen, stien, stua er grati å benytte seg av som treningsrom og det er faktisk et faktum at godteri og snack er dyrere enn frukt og grønt. Du MÅ ikke kjøpe økologisk og du trenger ikke handle dyrt på Ultra  da man alltider  finner en billigere og god variant andre steder. Dette gjelder trening, reiser, klær etc-

Det finnes alternativer for en hver familie med all slags økonmi. Ta en harrytur og kjøp kalkunfilet i stedet for chicken nuggets- Kjøp quinoa i stedet for poteter og gå til jobb. Jobber du ikke ? Ta deg en spasertur før frokosten med radio i ørene og sørg for å sove om natten og legg data og tv død. Dette koster ikke mye- Er du syk ? Finn andre i samme situasjon, spør borettslaget om å låne grendehuset en time i uken og gjør litt aktivitet sammen. Lei inn en personlig trener til storfamilien en gang og få tips til hvordan man kan øke energiforbruken( kroppen , så klart ikke strøm....) og tips til gratis familieaktiviteter som styrker livskvaliteten samtidig som du kommer i form og har det hyggelig. SLUTT å se alle hindrignene. Enten er du en del av problemet eller en del av løsningen. Du velger faktisk hva du er..  " Har så vondt i ryggen, må ta det med ro"- Haloooo! Eneste som helper er rett trening, samme med knær- Rust kroppen til å leve slik kroppen er ment for. Skulle likt å se hunder begynne å gå på to ben overalt. Klart det ville blitt belastningslidelser av det, akuratt som vi sitter for og ligger for mye - Vi er ikke skapt for det, det er noe de siste generasjonene har blitt alt for "gode" på etter at vi har en million tv-kanaler å velge mellom... Nok om det- Nå må jeg jobbe igjen. Morgentreningen er unnagjort i to bolker- 22 andre bedriftsansatte møtte opp litt før 06.30 for å spille fotball og trene boot camp i dag. Jepp- alt handler om å ta et valg, disse valgte å møte opp på jobb en time før i dag for å forsøke å få ned sitt sykefravær og forebygge belastningslidelser i jobben. Ikke vanskeligere enn det.. Kom gerne med innspill.
Der var den grønne teen drukket opp - Ha en flott dag og vær så snill å gjøre noe sunt for kroppen din i dag da !
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10033810

2 kommentarer:

Linn Jeanette Knudsen sa...

Hei!
super blogg, med mye bra fokus. Liker din direkte og ærlige skrivemåte, som samtidig har mye fornuft!
Lettere å lese om du deler inn i avsnitt og uthever innimellom med fet skrift;)
besøk gjerne min blogg og kom med tips tilbake:)
http://folkehelsearbeid.wordpress.com/
Linn Jeanette Knudsen

Marit L. sa...

Bra skrevet Aktivmamma !!
Drit i å utforme bloggen slik andre vil det- den er flott som den er! Du må blogge mer : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten