mandag 31. januar 2011

Myndighetenes ernæringsråd endret:

De tiligere kostrådene anbefalt av myndighetene har vel kanskje vært råd de færreste som jobber med trening og kosthold har fulgt de siste årene. Utdaterte og gammeldagse vil vel jeg si de var og basert på eldre forskning er det rart det har tatt så lang tid å få endret disse rådene. Nå har helsedirektoratet lansert sine nye råd, denne gang basert på mer "fem om dagen", mer fisk, nøkkelhullmerket mat, mer magert kjøtt i kosten m.m
Om man er enig i de nye anbefalingene er jo opp til hver enkelt, men at de er bedre enn de tidligere er helt klart. Nøkkelhullet er en egen debatt jeg gjerne tar en annen dag... Selv savner jeg mer utdypet hva man kan og bør spise. Jeg vet godt hva jeg bør spise selv og mine pt-kunder får og bekjed om hva som passer til deres livsstil, men nå er det bare en liten prosent av Norges befolkning som omgir seg med kostholdsveiledere, personlige trenere og ernæringsfysiologer.  Jeg får så ofte spørsmål og produkter, korntyper, fibertyper, bra karbohydrater m.mer, men det er her det gjelder å sette seg godt inn i kosthold, kanskje med hjelp fra fagfolk om man er usikker. Helsedirektoratet har nylig laget en ny produktguide, men igjen- da gjelder det å vite hva som er h´bra og hvorfor.
             
Merking av mat er en måte å se hvor sunt eller grovt et produkt er. Kan man stole på dette når man handler ? Personlig mener jeg mer kunnskap rundt innholdet i produktet kreves og at man må lære seg å lese etiketter på det man kjøper. 

Her er noen av de sentrale rådene publisert i disse dager. 
• Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær daglig. 
Poteten er ikke lenger med i «5 om dagen», men anbefales likevel som en viktig basisvare som inneholder mer kostfiber og vitaminer og mineraler enn for eksempel ris og pasta. 
• Grove kornprodukter daglig. 
• Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruk gjerne fisk som pålegg. 
• Velg magert kjøtt, og begrens inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt. 
Og som en komentar til VG-artikkelen der det står at de frykter folk kommer til å bli redd for å spise rødt kjøtt : Ser det ut som folk ikke spiser sukker i bøtter og spann selv om de vet det er helsefarlig i store mengder ? Nei, det bryter nok ikke ut noe hysteri av rådene som følger og folk kommer mest sannsynlig til å spise som før......


Her kan du lese kostrådene fra helsedirektoratet.
Her kan du lese hele raporten utarbeidet av nasjonalt råd for ernæring. 


Flere artikler rundt de nye anbefalingene : 
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10013786

6 kommentarer:

Anonym sa...

Godt poteter ikke anbefales som fem om dagen da Marie ;) Det var du som fikk meg til å spise mindre potet og pasta og spise mere av de små frøene. Barna liker det også kjempegodt. Topp blogg du har, ikke så god på å skrive her, men masse bra å lese hver uke!

Hilsen Anita ( tidligere Mommy and Me deltaker )

Anonym sa...

Men folk må begynne å dytte i seg jerntabletter om de skal holde seg unna rødt kjøtt.
Det er snart ikke jernkilder igjen i kosten vår. Holder ikke med korn og grønnsaker,- det gir ikke nok.

Marie sa...

Ja, det er sant så her handler det jo om å balansere det hele og klare å få i seg nok av alt. Man trenger jo ikke utelukke det røde kjøttet,men mange i dag spiser rødt kjøtt fem av syv dager i uken og det er for mye. Man kan fint få i seg bl.a. jern via spinat og rødbeter m.m. Men kunnskapen om hvilket næringsstoffer som finnes i forskjellig mat er desverre ikke så stor hos alle så da blir det vel disse tablettene da... desverre..

Thomas Holmstrøm sa...

Datt bare innom, og ville gi deg litt skryt for at du prøver å holde folk nede på jorda. Hvis man for eksempel leser VG så tror jo folk at man må slutte å spise biff, regner egentlig med at de egentlig ikke spiser så mye rødt kjøtt i utgangspunktet. BTW Har et spørsmål til deg. Hvor mye spinat må man spise hvis det ene og alene skal være jernkilden ;o) ?

Marie sa...

Helt enig Thomas. Det tar jo helt av om man skal følge vg og dagbladets rådom kosthold og trening." Spis frokost-bli slank" . "Drop frokost-oppnå formtopp". "Spis sunt, dropp trening og lev lenger... "
Og spinat -10 - 18mg er dagsbehovet for jern, men kvinner trenger mer enn menn grunnet disse "damedagene" man mister endel jern.
4,5mg i 100 gram rå spinat så mattestykket er ikke så vanskelig.
http://www.næringsinnhold.no/

Scary Mary sa...

På tide kan man si;) Men som du sier, folk endrer kanskje ikke så mye på vanene sine, selv om myndighetene kommer med nye kostholdsråd.. Men jeg tror det allikevel er viktig i forbindelse med hva barna lærer på skolen:) Da sniker det seg vel inn etterhvert!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten