tirsdag 1. juni 2010

Reklamens makt

Litt inspirert av Dr. Phils " The ultimate fat debate" i dag ( ja-da heldige meg har spist lunsj i min egen stue i dag ). Han og hans ekspertpanel er engasjert i dette med fedme og press fra media og reklame og har et bra syn på det som skjer i USA om dagen ( mener jeg som pt og livsstilsveileder da...) Selv er jeg helt sjokkert over hvordan ting i USA tar av.! Jeg må innrømme at jeg kun så de minuttene lunsjen varte, men da sa en av de i ekspertpanelet noe fornuftig " You will never see a fat person on a Ice crem commersial ". Wow, at jeg ikke har kommet på det selv. Jeg har skrevet innlegg om dette tidligere og mener reklame rettet mot barn er veldig feil, spesielt når det dreier seg om mat , brus og snop.(  Se deler av innslaget " The FAT Debate" ).
Debattene florerer på facebook, dagbladet og i VG om dagen om kosthold og fedme, samtidig er det er grill-krik på tv om dagen- Meny, rema, Kiwi, rema- ja det er utrolig hva de gjør med reklamene og ikke minst prisene.. Totalt bunnpris for å få deg til å gå inn i butikkenog handle mest mulig. Stjerna i huset her vil at vi skal handle grillmaten på MENY.. I wonder why ??

Mc. Donalds vet vel alle at er bannlyst her i huset ( men har en bang anelse om at regelen brytes uten at jeg vet det i ny og ne når Stjerna er med besteforeldre etc..) og det burde vært forbudt med barn i disse reklamene. Alle er så glade, blide og ikke minst sunne! Barn ser en reklame og tror at reklmaen er realitet- Tro meg- disse barna lever ikke på burger og is til vanlig..
Derfor har vi her i huset forklart at i reklamer så pynter man litt ekstra på for at folk skal kjøpe- at det handler i det store og hele kun  om penger.  Jeg tror det er forstått hos åtteåringen, helt til ZUMBA kom på TV-shop.. " Mamma.. er ikke det sån du lærer bort a ? " . Wops....


 Men ta utgangspunkt i MC. donalds. Mange glade barn, lykkelige foreldre- raskt servert "mat", sterke farger, lekerom, blid klovn etc,etc.. Klart denne stemningen de prøver å selge går rett i hjertet på små barn! Men hva er det de egentlig får servert ?? mat som ikke har en normal mugningsprosess, som har mer tilsetningsstoffer enn sunne næringsemner, møkkete gulv, søppelkasser i spiseområdet osv, osv...
Tror alle voksne har sagt etter et besøk dit at ALDRI igjen.. MEn så er det disse barna da.
Hva gjør man ikke for å glede de.. Gode gud som mange venner jeg har som tar barna med dit, selv om de jobber med helse og vet hva det innebærer.. Men vi gjør det jo fordi barna vil... Grrr..... tenke på barna ???? Eller så er det de som rett og slett ikke orker å ta opp kampen med barna. de som trasser seg gjennom slik at de får det de vil.. De spiser så dårlig skjønner du- Bedre at de spiser dritt enn ingeting ... ( hm... nope! )Skal vi ta hensyn til barna så ta de med på Ya Yas og la de oppleve en herlig fargesprakende smaksopplevelse og virkelig artige omgivelser...  Si at Mc. Donalds i dag er en dårlig ide dag da du har tenkt å lage restaurant for barna hjemme- Der skal dere lage hjemmelagede burgere og enda bedre-- Kanskje en dessert også!! ( Oppskrift på hjemmelagede burgere som er sunne og gode ). dessert.. lag fruktspyd og sprinkle over pittelitt kakepynt og jeg lover- MC.Donalds er glemt!
Samme med Is-reklame.. Sol, strand, "perfekte" kroppen, glade barn og is. Klart man skal få is i varmen, men nå som reklamene har begynt å henge på store billboards har også maset begynt å ta seg opp her i huset, ikke en dag, men mange dager på rad. Så da er det beste Ute av syn, ute av sinn.. Vi har jo en jobb som foreldre og lære barna våre  de er ansvarlig for egen kropp og økonomi så skal man klare å stå over disse fristelsene så må displin inn. Gudene vet hva tenåringer bruker pengene på mener jeg.. ( Hm... ikke godis eller..?)
Vi må enten skåne barna for all reklamen ( hm.... umulig ) eller la de lære forskjell på riktig og feil mat , riktige mengder og ikke minst. Vis barn gode alternativer slik at fristelsene som MC. Donalds og is ikke lenger er nr 1. på lista deres.  Vi ønsker ikke at fedme skal bli normalt og ingen ønsker  vel at barna våre skal få diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer.. For det er desverre det som er "bivirkningene" av all ferdigmaten og godisen. Så ringvirkningene av all reklamen er stor. Før kjøpte vi det vi så i butikken og som fristet mest på første hylle. I dag reiser man hit og dit for å få tak i den isen det reklameres for på tv.
  Her er en Burger King reklame.. Hm.. Espen Kanskje vi skal feire julen på en burgersjappe vi også  !!! ??
Juleparade med Ronald MCdonald i teten... Forkastelig!  Bilde : "travelblog.org"

Nå om dagen er det utrolig mange potetgullreklamer på TV.  Store familier sitter i sofaen og blir sprø nå bollen er tom, for så å hente enda en pose som ligger gjemt i skapet... Nye Bergene Melk og nøtter er det mye av også.. Her prøver de å treffe ALLE. Det er "pønkere", unge, gamle, ungdom med utenlandsk opprinnelse osv-osv som kommer med sin dom avsjokoladen- Alt for at de kanskje treffer en med stilen DU har for at man skal kjøpe- Grrr... irriterende reklame!  Skulle gjerne ha fått ut masse flere tanker rundt dette, men må fortsette med jobb og forberede en Pt-time. 
Men, her kommer en av de mange 100 videoene om hvordan Mc Donalds mat IKKE brytes ned -Bør ses av alle som ta med barna sine dit :)    Enjoy!!
http://www.youtube.com/watch?v=j-ljW5YEdao

3 kommentarer:

Marie sa...

Jeg ser det er tre stk som har trykket " enig" under kommentarfeltet, men kanskje det ernone som vil dele sine egne erfaringer- Dere med barn i barnehage eller som jobber med barn ? Eller hvordan virker reklame inn på oss voksne ?

Anett sa...

Jeg vil bare kommentere at jeg innimellom er ganske glad for at McDonalds og Burger King og den slags restaurenter er uaktuelt for oss, med ett cøliaki-barn og ett annet under utredning. Da slipper vi det maset, fordi alle vet at de serverer "dårlig" mat som man lett blir syk av.
(jeg har ikke diagnose, men spiser også glutenfritt fordi det er bra for magen min)
Disse resturantene klarer jo ikke engang holde frityrgrytene sine "rene" - men steker også nuggets i samme olje - så ingenting de serverer er glutenfritt - kanskje utenom isen deres ;-)
Men selv før Fanny fikk diagnosen i fjor - så hadde vi bare vært på Mc`ern 2 ganger siden hun ble født for 6 år siden - og det ble aldri mast om det heller - så mitt inntrykk er at mange voksne tar med ungene på Fast Food-restauranter mest ut fra egen lyst og ikke minst egen latskap...
Våre beste erfaringer med barn på resturant har alltid vært Thai-steder - de er barnevennlige, lager fristende og nydelig "ren" mat med gode, ekte smaker.
Vi skal forresten besøke Ya Yas nye avdeling i Øvre Vollgate med barna når Asgeir fyller år om en drøy uke :-)

Marie sa...

Takk for supert innlegg Anett. Du setter fingeren på noe jeg aldri har tenkt på , dette med at forskjellige produkter friteres i samme olje- Jeg tror du gjør meget bra i å holde deg unna gluten. Det er vel en av de tingen vi kvinner sliter mest med, oppblåste mager pga for mye glutenprodukter. Alle har vi vel et lite snev av denne allergien.
Godt det er flere som holder seg unna MC. Donalds, selv om det er synd at Fanny har en allergi som ofte er litt vanskelig i ung alder.
Lykke til med utredning av nr 2 -
God helg og klem :)
Marie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten