søndag 17. januar 2010

Egg og Bacon til gravide - ( kilder under artikkel )

Hvis du er gravid og leter etter en unnskyldning for å spise en god porsjon egg og bacon, er det nå hjelp å hente i vitenskapens verden.
I tillegg til å smake glimrende sammen, inneholder disse matvarene nemlig stoffet cholin, som ifølge ny forskning spiller en viktig rolle i utviklingen av de regionene i hjernen som har betydning for hukommelsen.

Forsøket er utført av forskere ved University of North Carolina i USA, og de har oppdaget sammenhengen ved å studere utviklingen av hjerner i musefostre. Resultatene ble nylig offentliggjort i januarutgaven av tidsskriftet Faseb Journal.
– Forsøket vårt med mus viser at kosten hos gravide, og særlig innholdet av cholin i kosten, kan endre de epigenetiske «kontaktene» som kontrollerer hjernens utvikling i fosterstadiet, sier dr. Steven Zeisel, som er en av forskerne bak undersøkelsen, i en pressemelding.
Epigenetikk referer til en endring i genenes uttrykk som ikke involverer endringer i det underliggende DNA, men som likevel kan arves til neste generasjon. Det vil ofte være epigenetiske faktorer som ligger til grunn for forskjeller på eneggede tvillinger.
– Ytterligere forståelse av hvordan kosten vår endrer genene våre, kan være svært viktig for å sikre optimal utvikling, sier Zeisel.
Endrede proteiner
Forskerne ga to grupper gravide mus forskjellig kost i den perioden hvor fosteret utvikler sin hippocampus, som er det området i hjernen som blant annet styrer hukommelsen.
Den første gruppen fikk ikke noe cholin, mens den andre fikk en dose på 1,1 gram per kilo.
Den gruppen som ikke fikk cholin, hadde annerledes epigenetiske endringer av noen spesielle proteiner, kalt histoner, som «pakker» genene i de cellene som styrer dannelsen av nye hjerneceller.
Ved å isolere disse cellene og dyrke dem i en cellekultur, kunne forskerne se hvordan genene for to spesifikke proteiner, G9a og Calb1, som styrer dannelsen og utviklingen av nerveceller, kom til uttrykk.
Det viste seg at de to proteinene var endret i hjernene på fostrene med mødre hadde fått cholinfri kost.
Cholin, som normalt grupperes som et B-vitamin, finnes i forskjellige typer kjøtt og nøtter samt i egg, særlig i eggeplommen.
Referanse og lenker
Choline deficiency alters global histone methylation and epigenetic marking at the Re1 site of the calbindin 1 gene; Mihai G. Mehedint, Mihai D. Niculescu, Corneliu N. Craciunescu og Steven H. Zeisel. FASEB J. 2010 21: 184-195

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hva med potetgull og dip?
Eneste jeg har lyst på når jeg går gravid.

Klem Elin ( p.s fin blogg du har )

Marie sa...

Haha Elin! Hold deg unna det!
Ellers blir det 12 ukers barseltrening på deg :O)
He-he... Blir litt langt unna, men da kan du jo ta det som trening og ta vogna.
Kos deg med magen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten