lørdag 7. august 2010

Nå må folk våkne opp !!

Jeg begynner å se meg lei på alle artikler om barn som dør, kvinner som mister livet i sitt eget hjem og mennesker som blir forsømmet av stat og omkrets.
Hvor mange liv skal gå tapt og hvor mange mennesker skal få sitt liv ødelagt på grunn av andres umenneskelige oppførsel. Jeg tenker i dag på de som er i nærheten, i nabolaget, i familien, barnehagen til minsten, vennekretsen til tenåringen eller den stille mammaen i leiligheten over.  Personlig har jeg opplevd mye i min barndom som gjør at jeg kanskje er litt for "på`n" når det kommer til andre barn. Jeg har selv tatt meg av to barn for mange år siden som ikke hadde det bra og holder øyne og øre oppe på dansestudio dersom jeg merker noe ikke er som det skal. For noen er kanskje dette å bry seg for mye, men jeg mener selv det er omsorg.
Barn, kvinner -ja alle har rett til å føle seg trygge, elsket og tatt vare på.De siste årene har det vært mye i media, men ikke nok- det er så mye vi ikke vet om og som aldri blir anmeldt... Men vi aner noe- og det er det som gjør meg så forbannet- At vi noen ganger får en magefølelse av at noe skjer, men vi "regner med at det er ok.." og ikke tar handling. Det har vel heller aldri vært flere artikler i avisene på en uke om barnelik som har blitt funnet i div leiligheter og gravd ned i kjeller og gård. HVA SKJER?? Dette er ikke noe nytt, men media gjør oss mer klar over hva som skjer der ute.Jeg skulle ønske at vi går litt mer tilbake til våre instinkter og faktisk spør vår nabo hvordan det går når vi føler noe er galt og kjenner litt på mavefølelsen. Hvis vi hører  unormale skrik i leiligheter fra barn, mann, voksen eller baby- ja ring på døren eller ring inn en bekymringsmelding til politi.  BETTER SAFE THAN SORRY ! Rus i hjemmet, forsømmelse, overgrep, kvinnemisshandling, frihetsberøvelse.. Det er så stygt som det høres ut og enda værre..Jeg får vondt i hjertet når jeg leser artikkelen i VG i dag om Aisha og Amir som har tydelig blitt misshadlet  og naboer har skjønt det, men ikke tatt afære... Aisha er ødelagt for livet står det i artikkelen.. Og så gråter jeg litt... For jeg er mamma og forstår ikke hvordan det går ann! For første gang i Norsk historie har noen blitt dømt for å ikke melde fra i en sak der det er tydelig at noe har skjedd. FORTSETT SÅN , selv om jeg mener foreldrene bør straffes på en langt hardere måte ( og for vold virker det som..) Hvertfall en sak som går de fornærmedes vei og ikke omvendt.. Blir vel bare en betinget dom og ingen lærepenge.. Jeg gremmes - livet til barna er ødelagt.. Bare syke-syke mennesker  misshandler uskyldige barn. Nok av saker som henlegges fordi barn ikke alltid klarer forklare seg.

HEldigvis har vi fått noe som heter " Barnehuset". Dette har faktisk regjeringen opprettet og er et skritt i riktig retning. De jobber for å hjelpe barn som bl.a. har opplevd vold , kjønnslemlestelse og seksuelt missbruk.Men det er så mange barn og kvinner som ikke får hjelp- Som sklir inn blandt de som " bare er problembarn" eller de " som er veldig sjenerte".. Vi ser de ikke, bryr oss ikke, eller blander oss ikke... Vi Nordmenn må blande oss!
christoffer 400
Foto: VG
Vi alle har vel bilde av lille Cristoffer på 8 år brennende på netthinnen vår.. De store triste blå øynene som har en grusom historie å fortelle, men som aldri ble hørt.. At lærere ikke tok affære der er skandaløst ! Vi har ingen barn å miste ! Barn betyr håp, barn betyr fremtid og barn betyr liv! Hvorfor skal noen da ødelegge dette, leke gud og endre på meningen med livet ? Livet skal leves og avsluttes av vår egen kropp. Ikke som konsekvens av andres syke handlinger..
Jeg håper at alle som er innom bloggen i dag kan ta en titt på denne linken til Stine Sofie Stiftelsen. Jeg tar av meg hatten for  de som jobber så rettet mot å gi barn en stemme. De jobber for å  FOREBYGGEAVDEKKEIVARETA, og PÅVIRKE
Tenk litt over om vi hører de gamle falle i leiligheten, spør hvorfor jenta på lekeplassen er ute alene klokken 23 og si ifra til kvinnen ved siden av at hun kan komme inn til deg om det skulle skje noe igjen.... Huff... Mange tanker går når jeg skriver til  Camilla og hennes familie som mistet livet for en uke siden. Du vil bli savnet og vi kommer til å tenke masse på deg! Du var en flott kollega og morsom tur-festvenn.Du var en flott danser og nydelig person selv om vårt vennskap startet med at jeg var super sjalu tenåring som fryktet du skulle stjele min første kjærlighet : )
 Gud jeg glemmer aldri "Tinden 308".. Må du hvile i fred der du er nå og danse på skyene som du gjorde på scenen...  R.I.P Camilla...
Marie

Nyttige linker for deg som vil bry deg : 
DEN ENE - Unicefs "storebror" kampanje
Stine Sofie Stiftelsen  Stiftelsen jobber for å forebygge vold mot barn og hjelpe barn og pårørende.
Redd Barna Lanserte i 2008 kampanjen " Vennligst forstyrr "

Jeg legger samtidig inn en link til Facebookgruppen som nå jobber for å få hjem hunden til Camilla Olsen til Norge. Meld deg inn du også..

27 kommentarer:

Anonym sa...

Skjønner hva du mener. Men å bry seg koster mer enn hva man skulle tro. Jeg har prøvd, det er ikke lett å bli beskyldt for å være rasist. Jeg har gått inn mellom mann og kvinne som slåss på byen, med det som resultat at kvinne angrep meg. Kostnaden for å bry seg er for høy, det er eksempler på byen hvor folk har engasert seg som har blitt stukket ned. Det er synd det er slik, men slik har det blitt i Oslo. I andre deler av landet er det litt bedre enda. Men det ødelegges der også. Skal ikke komme med noen grunn eller forklaring, men hvis vi tenker oss om så vet alle hva som skjer

inger sa...

Du har dessverre rett Anonym. Man bør ikke blande seg inn i ting her i Oslo lenger. Det kan koste deg til og med livet. Jeg ble forfulgt av en far og hans sønn ute på gata mens de ropte rasist etter meg. Årsaken var at jeg hadde anmodet dem pent om ikke å slå en liten hvalp som sto bundet til et tre.En venninne ble mørbanket og kledd halvnaken av en mannlig nabo da hun anmodet ham for n'te gang om å være stille om natten slik at hun fikk sove før en travel arbeidsdag.

Anonym sa...

Når jeg leste begynnelsen på artikkelen tenkte jeg at de "endelig" hadde holdt helsepersonell anvsarlig for en av sine mange grusomme feilskjær, for en gangs skyld, men så viste det seg at det er moren som blir straffet for å ikke ha meldt i fra.... er ikke legene like skyldige som henne ?

Marie sa...

Jeg er både enig i det Anonym og Inger sier.
Men det finnes store forskjeller i det å ringe inn en bekymringsmelding til politiet eller barneværnet og det å blande seg inn i krangler på byen. Det finnes måter man kan gjøre ting på , men kanskje man må være forberedet på det værste- desverre. Hvis man tenker litt over hvordan man skal reagere hvis man kommer over en situasjon kanskje det hjelper ? Det er hele meningen min med dette innlegget. . AT man kanskje åpner øyne og ører litt mer . Personlig vil jeg heller ha tre sinte menn etter meg og samtidig vite at jeg kan ha hjulpet et barn eller en kvinne til å komme på krisehjem. Heldigvis har jeg en stor og sterk mann som jobber med bl.a. voldsdømte( og vet hvordan værsteinger håndteres ) som jeg kan rope på om noe skulle gå galt, men jeg skjønner at man kan være redd for ting som kan oppstå. Men hører man at et barn blir misshandlet i etasjen over så tar man ansvar- sån må det være!
Inger: Lei for at din venninne opplevde det hun gjorde : (
Overlater vi ansvaret til "alle andre" er det ikke sikkert noe skjer- Det kan være missbruk som skjer i familien som andre famliemedlemmer har misstanke om. Skal man bare la det fortsette fordi man er redd for at det kan ramme oss som "tilskuer" ? Men jeg skjønner dere godt- desverre..

Marie sa...

Anonym "2".. Enig med deg- Utrolig skuffende at ikke leger og naboer fikk den dommen som de viser til og foresatte langt værre.. Urimelig!

Janne sa...

Veldig bra skrevet!
Jeg kjenner jeg blir så eitrende forbannet, skuffet og ufattelig trist hver gang jeg leser om alle barna som blir utsatt for omsorgssvikt, overgrep og misshandling. Og jeg kjenner jeg blir nesten like sint på dem som IKKE sier ifra, når de vet om slike mulige handlinger. Si heller i fra èn gang for mye enn èn gang for lite. Noen MÅ si ifra for at noe skal bli gjort, og jo flere som sier i fra, jo fortere ruller ballen til barnas fordel.

Samtidig vil jeg oppfordre alle som føler de har noe gi/tilby barn i nød om å gå inn på denne siden: www.bufetat.no for å melde seg som mulige fosterforeldre, avlastningshjem eller beredskapshjem. Det er MANGE barn som trenger VÅR hjelp, omsorg og kjærlighet!

Marie sa...

Supert Janne! Sitter og leser om beredskapshjem nå.. Fantastisk jobb de gjør! Takk for link !
Det er ingenting som gjør en mer sint og forbannet, men samtidig så hjelpesløs. Jeg takler slike "nyheter" dårlig, men kjenner at nok er nok.. Siste ukene har det vært mye i avisene .. grusomt :(
Man MÅ si ifra!!!

Anonym sa...

Er nok enig i at vi må bry oss. Men vil bare legge til noe annet og det dreier seg om at det er foreldre som først og fremst har ansvaret å beskytte sine barn. Men alle vet at utrolig mange mødre bruker løgn for sin fordel. Det er et overgrep mot barn det også. Det er jo ikke lett for bvtj å forholde seg til alt. På den ene siden har det en sak der barnet trenger hjelp og på den andre siden en grådig mor som vil ha mer penger. Uansett hva som skjer risikerer hun null på at hun lyver. Foreldre som lyver om ting gjør ting verre ikke bare for sine egne barn men også for en hel del andre folk.

Anonym sa...

Marie: Jeg er såvisst ikke den som ikke tør å si ifra når noen plages eller trakasseres. Og jeg overveier situasjonen og sier ifra på en pent måte. Likevel går det galt overfor visse mennesker. Så jeg forstår svært godt at noen i det hele tatt har latt være å bry seg når du blir tatt for å være rasist og det som verre er bare du åpner din munn eller ser vedkommende i øynene. Vi må forstå at vi har fått et samfunn der våre demokratiske verdier etter hvert vil komme til å vike for flertallet. For etnisk norske er snart i mindretall, i alle fall i Oslo. Vi må våge å se at det er den veien det går. Å lære de som har kommet hit til å følge våre verdier og overgi dem til sine barn når mange knapt kan lese og skrive, er en illusjon. Mange gode krefter i Oslo arbeider for opplæring både i å skrive og lese, men jeg er redd det går for sent til å kunne opprettholde våre verdier.

Anonym sa...

Det var Inger som skrev den siste kommentaren og ikke Anonym.

Anonym sa...

Det Inger sier 'Man bør ikke blande seg' syns jeg er helt bak mål å si! Det er helt feil holdnigng for et samfunn at jeg blir sur.. Sånn skal det IKKE være og sånn ER det heller ikke! Vi må ikke glemme at det er mange som får hjelp selv om det til tider kan virke litt håpløst fordi nyhetsbilde er noe annet. Vi må ikke glemme at avisene sjeldent skriver om solskinns historiene fordi det er ikke dem som selger i lengden. Det er mange som får hjelp, men det er enda flere som trenger den. Det er mange som bryr seg, men flere må bry seg.

Den dagen vi slutter å bry oss, så har samfunnet vårt et problem! Selvfølgelig skal man ikke risikere livet sitt, men hele poenget med innlegget til Marie er å bry seg litt mere en vanlig. Ta av skylappene! Det å bry seg handler kanskje bare om å ta en tlf til noen som er ansatt for å gå i mellom som f.eks. Politiet!? Å være vitne til det kommer noen for å hjelpe er også å bry seg. Det som er synd er at folk i Oslo har blitt en gjeng med pyser som lirer av seg alt ansvar fra å være et medmenneske! Dessverre sett det flere ganger hvor jeg selv har måtte spørre om hjelp trengs der andre går over og later som dem ikke ser dem. Hvis innlegget til Marie får noen til å tenke seg litt om neste gang når et menneske trenger hjelp, så har Marie vunnet med sin sak her gratis på internettet! Stå på Marie!
Hilsen Marius

Anonym sa...

Jeg Inger har aldri sagt at man ikke skal bry seg ! Tvertimot så sier jeg at det har jeg gjort utallige ganger, men at det dessverre blant noen av mine medmennesker blir møtt med at jeg er rasist. Dette skjer dersom jeg blander meg direkte til dette mennesket. Men hvor skal jeg gå dersom jeg i det daglige blir konfrontert med ting som skjer i nærmiljøet og får slike svar tilbake som at jeg er rasist ? Skal jeg gå til Politiet og anmelde ? Det vet dere alle er bortkastet. Så til min venninne som ble avkledd og slått fordi hun ba sin muslimske familie om nattero for seg og sin familie. Den muslimske familien besto av minst 15 medlemmer som ikke arbeidet og derfor brukte natten til sosialt samvær med hverandre. Jo, der gikk så langt at min venninne med småbarn måtte flytte langt vekk fra Oslo. Men det som bidro til det var at hun anonymt gikk til barnevernet og fortalte om barna deres som aldri fikk gå ut og som vi alle såg ikke hadde det godt. Den anonyme henvendelsen ble belastet min venninne av denne familien fordi de var sikker på at det var hun som sto bak (og det var det jo også for hun bryr seg om barn og sine medmennesker. Da begynte den muslimske familien og true dem slik at de måtte flytte. Så jeg har sett at det kan være farlig å bry seg.

Inger

Anonym sa...

Marie: Du nevner Camilla Samira Olsen som ble drept i forrige uke. Dødsannonse sto i Aftenposten idag. Og der kan man istedenfor blomster gi en bidrag for å få Camillas hund Miki hjem til Norge . Konto nr 0539.74.98176
Jeg er sikker på at Camilla ville ha ønsket at sin kjære Miki fikk komme tilbake til moren i Norge. Det koster med karantene i over fire måneder for stakkars Miki som ble tatt med sammen med sønnen på 1 år.

Inger

Anonym sa...

HeiEr helt enig at man SKAL bry seg om bara, å si i fra hvis det er noe.
Men dere MÅ være sikker i deres sak før dere melder noen til barneverntet, det "skader" også mor/far HVIS det du sier IKKE er sant!!!
Har selv opplevd det og det er ikke noen god følelse og bli fortalt at du ikke kan ta vare på barna dine!!.Men ikke missfortå meg!!! i denne saken er det helt på sin plass å si i fra. og er helt enig i at helsrvesnet også bør "straffes"

Anonym sa...

Inger:

Når du starter ditt svar med å skrive, guote:'Man bør ikke blande seg inn i ting her i Oslo lenger.' På en bloggside som handler om å bry seg, så må du regne med litt reaksjoner? Jeg tviler ikke på dine intensjoner og vilje til å bry deg for samfunnet ditt! Jeg reagerte bare på ditt første utsagn. Alt annet jeg skrev i mitt svar var ikke ment mot deg, så hvis du føler deg truffet beklager jeg det! Det er beklagelig og trist det som har skjedd deg og din venninne. Sånt skal ikke skje, men dessverre så skjer det kriminelle handlinger i Norge. Ikke missforstå meg nå, men hvorfor din venninne ikke ringer politiet når det er husbråk med 15 muslimer og hun er en enslig HVIT kvinne forstår jeg bare ikke. Ja, jeg hever ut HVIT fordi mange muslimer er ganske harde mot kvinner, spesielt hvite. Selv jeg som er mann og veldig lite redd hadde ringt politiet fordi jeg ønsker ikke å sette meg selv i en dårlig posisjon mot 15 mann (uansett hudfarge). Politiet kommer når det er husbråk!
Nå skal jeg ikke trekke denne diskusjonen i feil retning for denne bloggsiden er bra som den er.
Godt jobba Marie!

-Marius

Solveig sa...

Man bør og skal bry seg!!
Supert at du tar opp dette temaet!
Jeg har selv hatt en tøff barndom,med mye unormale og forferdelige opplevelser. Det jeg sitter igjen å føler på er egentlig alle naboene, lærere,venners foreldre,politi, barnevern osv som så og viste om dette,men ingen gjorde noe. Det synes jeg er feil,vi var jo bare små barn.
Så jeg er som deg,reagerer raskere,sier i fra! Blir gal av sånne ting! Vil ikke at flere skal ha det slik jeg hadde det,fordi man ikke skal blande seg. Tenk på de små uskyldige ungene... Og deres liv. JA,man trenger jo ikke gå imellom i en slåss kamp om man som en liten dame er alene. Men det å ringe politiet ang bekymring for barn,det hadde jeg ikke tenkt meg om 2 ganger før jeg hadde gjort. Prøv å hjelp,ta kontakt. Vis at du bryr deg, er et medmenneske. Så lett for de som har det fint selv,å høre på dette barnet som gråter på helt feil måte,å sitte i sin egen leilighet å tneke: jaja,man skal ikke blande seg i andres saker. Synes naboene har vært utrolig sløv i denne saken må jeg si!!
Huff,så mye fælt som skjer rundt oss. Så mange damer og barn som har det tøft.

Anonym sa...

jeg forstår at det er mange som ikke tør og si i fra. det kan hende at du får en kniv i rygen minutter etter hendelsen. bare tenk på inger eks som ble forfulgt og kalt rasist fordi far og sønn mishandlet en hund og personen ba dem ikke slå hunden. og det er en ting til ikke misforstå meg nå men det er veldig mange muslimer som står for bråk. det er jo mange hvite og men eks min bror har blit banket i byen 3 ganger en gang fordi han satt på en benk og spiste desvere behaget det ikke personen som banket han opp. dette var en muslim og det var flere vitner. det jeg menner er det er veldig mye styr med muslimer sikkert ikke alle men mange.

Anonym sa...

..Skandaløst!
..ja,.når hørte vi sist en politiker som sa at disse tingene skal det bli slutt på..?
Har nok aldri hørt noen som er rakrygget nok til å virkelig få gjort dette til æres-saker.. Dette med barnevernet og barns rett til en trygg og stabil tilværelse virker på meg kun som en uttalelse som kommer fra en ministers munn hver gang det er kommet et tilfelle med tragisk utfall.. De som sitter i kommunene bør sannerlig komme sammen, og kreve reformer innen barns oppvekstvilkår. Eller er det de lokale "kjøpmennene" som må vekk..??

Anonym sa...

Vet om en muslimsk kvinne som ikke holdt kjeften da mannen slo småungene deres.Hun fløy i flint hver gang, og ble skilt alenemor temmelig kjapt. Han ikke bra mann, sa hun gebrokkent til meg. Hun derimot, var tøffere enn toget i mine øyne. For hun lot seg ikke kue.

Marie sa...

Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. At dette har snudd om til en debatt om muslimer er jo litt interessant og jeg har en liten følelse av at mange av innleggerne ikke bor i Oslo selv.. Nå skal jeg gå tur med hunden min og så skal jeg svare ordentlig...

Anonym sa...

Inger skriver:
Til den som sa at min venninne burde har ringt politiet den gang 15 muslime menn angrep henne, må jeg si at det ble gjort. Min venninne klarte å komme seg løs fordi de hadde dratt henne inn i sin leilighet og kledt avhenne og slått henne henne der. Hun klarte å komme seg løs og opp til leiligheten til sin mann og barn. De ringte politiet og en av de som hadde forgrepet seg på henne ble satt på glattcelle natten over og fri neste dag. Senere hen meldte min venninne (med samtykke fra andre i oppgangen) familien til barnevernet. Det resulterte i at de skar hull på bildekkene til min venninnes bil. Det endte med at de flyttet ut av Oslo med sine to jentebarn som forøvrig ble trakassert av sine skolevenninner og kallt for horer. Jeg må legge til at jeg bor et sted i Oslo der det kun 1 prosent av skolebarne er etnisk norske. Det sier vel litt om den bakgrunn jeg har for å skrive det jeg gjør. Jeg er det motsatte av rasist. Var gift med en innvandrer i mange år og har et godt forhold til disse den dag i dag. Man løsr ingen problemer ved å skjønnmale en situasjon. Problemene må opp i dagen for å kunne bli løst.

Kristine Ramsøy-Syse sa...

Å ringe barnevernet når man mistenker at barn blit utsatt for overgrep er noe helt annet enn å gå imellom 2 eller flere som slåss på byen eller å gripe inn i situsjoner som kan gjøre at man setter selv i fare. Jeg kan forstå at man kvier seg får å gå imellom når man er vitne til vold o.l, men da går det ann å plukke telefonen opp av lomma å ringe til politiet å melde fra om hva som skjer. Det er bedre enn å bare snu ryggen til. Men jeg føler at denne diskusjonen har spora litt av i forhold til hva det opprinnelige blogginlegget handla om. Her er det snakk om forsvarsløse barn som blir utsatt for overgrep og som ikke har muligheten til å si ifra selv. Send en bekymringsmelding til barnevernet, så får det være opp til de å regere eller ikke!! Ser eller hører du noe i ditt nærmiljø som bekymrer deg, har du en magefølse på at noe er galt, ja så ring til barnevernet og forhør deg om hva du skal gjøre videre. Ofte er problemet for barnevernet at de får inn mange anonyme tips om slike saker. Det kan sette barnevernet i en vanskelig situasjon når man velger å være anonym fordi de ikke har noen som vil "stå for meldingen" og har da heller ikke noe håndfast å gå etter. Men uansett så har det da blitt rappotert inn noe som gjør at det har kommet frem i lyset. Kanskje har en annen nabo gjort det samme også og da blir saken og mistanken fort streker! Ta uansett den telefonen til barnevernet og diskuter med de hva du kan gjøre videre, ikke bare snu ryggen til barna! Og ikke tro at dette kun skjer i utlandske familier, vi nordmenn er faen ikke noe bedre når det kommer til overgrep på våre barn!!

Finn Hjalmar Pedersen sa...

Det som skjer bak hjemmets lukkede dører er alles ansvar.
http://fhjpeder43.wordpress.com/2010/08/08/ansvar-for-lukkede-d%c3%b8rer/

Anonym sa...

Inger:

Med andre ord, hun gikk først til dem og klagde før hun ringte Politiet og det er det jeg har litt problemer med å forstå.. Man ringer først. Din bakgrunn er ikke noe nytt for meg. Jeg har 35 år på baken med en oppvekst blant utenlandske, bodd på Holmlia deler av mitt liv og flere av mine beste venner igjennom tidene er utenlandske. så hvis du har bakgrunn for å skrive som du gjør, har jeg det også. (selv om jeg ikke helt forstår sammenhengende med dette) Uansett, så har det lite med hva denne bloggsiden handler om, så jeg foreslår at vi gir oss der. Dette blir i hvert fall mitt siste innlegg.
Takk for meg :)

-Marius

Anonym sa...

Marius: Du blander tingene. I overgrepssaken ringte mannen hennes til politiet med en gang. I barnevernsaken som hun anmeldte til barnevernet, gikk hun ikke til politiet og hun snakket ikke med den muslimske familien på forhånd.
Ja, det er leit å blande innvandrere inn i denne saken. Men man kommer ikke unna det uheldige faktum at sett i relasjon til antall er de overrepresentert i både barnevernsaker og i politianmeldelser og i fengsler. Det er også et viktug faktum å få frem for å kunne gjøre noe med problemet enten man liker det eller ei. Det er fint at du har den samme bakgrunn som meg. Oslo er jo en delt by som du vet.

Inger

Olga Rönnberg sa...

Hej!
Ville bara säga hej från Sveriges enda mammaträningsblogg.
Vi jobbar på samma sätt ser jag!
www.blogg.mama.nu/olgas-blogg

Hälsningar
Olga Rönnberg

samantha sa...

Hva slags opprinnelse overgripere har, har mindre betydning. Et svin er et svin uansett. Jeg er glad for at de endelig reiser en sak, slik at skyldige kan bli straffet. Hvor lenge må vi vente før det reises sak mot helsepersonell som ikke melder fra, eller mot barnevernet for sviktende omsorg?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten