torsdag 27. mai 2010

Stress gjør deg tykkere!

Ja, du leste riktig. Da snakker jeg ikke bare om å løpe-etter-bussen-stress, men også det kroppen oppfatter som stress- negative tanker. Typiske eksempler på dette er " Jeg må få betalt det lånet i tidet- vil jeg ha nok til mat hele måneden da..." eller " jeg har så stor mage, jeg ser ikke ut- jeg måå ned fem kg " osv..
Kortisol er nemlig et hormon kroppen har som på en måte skal advare deg mot fare, men problemet er at i dag så oppfatter vi alt som en "fare". Alt vi har å gjøre i huset, deadline på jobben, rekke å hente barna på skolen osv. Så kroppen vår går i forsvar ved å produsere for mye av dette egentlig geniale hormonet.
I  hendelser der vi hever skuldrene mot nakken er typiske eksempler der vi produserer kortisol.
Men hva gjør egentlig kortisol med kroppen da ?
Jeg bruker veldig mye ord for å beskrive ting så derfor legger jeg heller ut et kortfattet sammendrag fra "DHEA.no  "

For mye kortisol kan gi stressrelaterte plager
Fordi kroppen er i konstant beredskap økes produksjonen av både kortisol og stresshormonet adrenalin etter hvert så mye at det går utover den viktige DHEA produksjonen. De negative konsekvensene lar ikke vente på seg og du kan oppleve en cocktail av ulike stressrelaterte plager: Hurtig sliten og utmattettet, vektøkning (ofte rundt magen og hoftene), muskeltap, hudproblemer, redusert serotonin produksjon som gir utslag i nedstemthet og depresjon, stigende kolesterol nivå, redusert sexlyst, insulin resistens, økt appetitt og sukkerhunger, leddsmerter, redusert søvnkvalitet, utbrent, hukommelsessvikt og redusert immunforsvar samtidig som kroppens inflammasjonsnivå  forsterkes.
Kombinasjonen av de ulike stressreaksjonene skaper en rekke andre negative ringvirkninger i hele kroppen. For kvinner vil et forhøyet kortisol nivå ha en negativ effekt på progesteron nivået. Totalen går sterkt ut over din livskvalitet og stress er en av hovedfaktorene ved en rekke sykdomstilstander og ved fortidlig død hos menn.

Utdrag - dhea.no


Jeg ønsker å bare legge til at for mye kortisol setter ned forbrenningen og bryter ned muskulatur.
Så dersom du fokuserer veldig mye på kroppen din, at du ikke ser bra nok ut eller at hele tiden fokuserer på en kroppsdel, ja da kan det være at du produserer ekstra kortisol. Og i kombinasjon med hverdags-stresset jeg nevnte over så får du kanskje ALT for mye og heller begynner å lagre fett rundt magen og hofter og bryter ned muskler du hardt  jobber for å øke massen av. 

Stress ned og slapp av- Lever du på sunn mat  og beveger deg sammenhengende 60 minutter hver dag så er du flink- resultatene kommer, men da må du også godta at ting kan ta litt tid- Ikke utsett denne tiden ved å tenke negativt.. Kast vekten hjemme- det er en av de tingene som skaper mest stress i en vektreduksjonsfase :) 

Relax!
marei : ) 

2 kommentarer:

Katia sa...

Kjenner meg igjen i det du skriver ang. stress. Ditt innlegg hjelper meg med å forstå mer det som skjer med min kropp. Jeg har nå klart å bli venn med tanken at så lenge jeg fortsetter å la stress ha makt over meg, blir det vanskelig for meg å gå ned i vekt. Så nå skal jeg nytte livet så mye jeg kan i hvert fall :-)

Katia

Marie sa...

Så bra Katia !!

Slipp skuldrene ned så ser du at vekten gjør det samme :)
Man må ikke fokusere for mye på kg og cm.. Når man slutter å gjøre det så ;vips! Der ble midjen smalere gitt ( med hjelp fra trening og rett kosthold selvfølgelig ..)
Du har fått mye mer muskulatur på de siste to årene og det er en bragd mye større enn å miste et par kg fett. Slapp av og nyt!
marie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten