lørdag 17. juli 2010

Kort om PCOS og hvordan det er å leve med


Jeg får spm om hva PCOS er ukentlig og tenkte jeg skulle legge ut bittelitt om dette her. PCOS er et syndrom som kort oppsummert kommer av en hormonuballanse i kroppen.
Dette er de mest vanlige hormonene som kan være i uballanse og som bør sjekkes om man lurer på om man kan ha pco/s.
  • Androgene (testosteron)
  • Kortisol ( stresshormon )
  • Østrogen
  • FSH (follikel stimulerende hormoner)
  • Insulin
  • LH (luteinizing hormone)
  • Progesterone
  • Prolactin.
  • Thyroid hormoner.                                                                                                                          
Man kan ha det genetisk eller som en type livstilssykdom på lik linje med diabetes type 2 og syndrom x.
Det er mange forskjellige symptomer på PCOS og jeg tror de fleste kjenner seg igjen i noen av de uten å ha diagnosen. Man regner med at mellom 5 og 10% av norges kvinnelige befolkning har pco/s, men at over halvparten aldri vil finne ut av det.
Jeg har hjulpet mange med PCOS til å endre livstil og ser at det er mulig å få et bedre liv for alle, bedre selvtillit og ikke minst minske noen av symptomene jeg lister opp her :


Av de valige symptomene er det cyster/folikkler på eggstokker,acne, tretthet, humørsvigninger, overvekt, høyt blodtrykk, uregelmessig manstrasjonsyklus, depresjon, søvn apnee, nedsatt lungefunksjon.


Av de noe mer sjeldne symptomene er det nedsatt insulinfølsomhet, økt hårvekst i ansikt og ellers på kroppen ( hirsutism ), hårtap ( "måne" ), infertilitet, acanthosis nigricans,  totalt uteblivende menstrasjon og eggløsning. Mulig jeg har  glemt noen her, men sitter og skriver rett fra "hjertet" og har ingen av notatene mine her ..

En kvinne med PCOS legger på seg stort sett rundt magen, hoftene og øvre del av ryggen, mens andre ikke har noen overvektsproblemer i det hele tatt, heller kanskje tvert om.

Behandling av PCOS kan gjøres på flere måter. JEg tenkte skrive et eget innlegg om dette dersom iteressen er der hos folk.

Meg og min PCOS
Jeg har vistnok hatt dette siden tenårene og kan vel si at med sikkerhet at det ikke er en livstilssykdom jeg har fått grunnet inaktivitet og dårlig kosthold da jeg aldri har vært innaktiv ( tvert i mot ) eller spist særlig usunt. Jeg fant det ut først når jeg var 28år, men da falt også alle brikkene på plass. Jeg ble sendt til spesialist etter ekstreme smerter i magen som da viste seg å være cyster som sprakk.  Da hadde jeg 12 cyster på en eggstokk og 6 på den andre. Etter at jeg kuttet hvete/gluten i kosten ble magesmertene minsket og humørsvigningene ble færre (digg..) innen kort tid. Jeg lever etter alle "regler" for å leve mest mulig symptomfritt og kanskje kunne reversere det som skjer en dag..

Jeg har stort sett alle symptomene forutenom problemer med hårvekst/tap, høyt blodtrykk og acne så de meget synlige plagene er jeg heldigvis foruten. Men jeg merker det godt på innsiden og at det påvirker hverdagen min, men har det bedre nå enn før.  Jeg er kanskje ikke overvektig ,men det har noe med at jeg beveger meg og trener/danser/underviser mellom 20-30 timer i uken. Derfor merker jeg det enormt når sesongen er slutt som nå. Jeg må kutte mye mer ned på karb og trene annerledes ellers legger jeg på meg på 1-2-3 og får veldige humørsvigninger. Det er ganske slitsomt og må tenke meg om syv ganger før jeg putter mat i kroppen da jeg legger på meg raskere enn noen andre jeg kjenner. PES!
Dette har jo med insulinfølsomheten å gjøre. Infertil er jeg desverre også og sliter voldsomt med trøtthet noe som selvfølgelig er vanskelig, men man lærer seg å leve med det også.MEN, jeg har det mye bedre nå som jeg er klar over hvordan jeg må leve og jeg vet hva som forværrer symptomene. Det er ikke bare-bare å bli kvitt dette, men det er veldig lett å forminske symptomene. Jeg tror at den dagen jeg begynner å jobbe normalt og ha kjærsten min mer hjemme, og pappa flytter til oslo (!) vil jeg kunne senke skuldrene og utskildringen av kortisol blir mindre. Bare det vil gjøre underverker for meg....


Det viktigste jeg prøver å leve etter er disse "reglene" jeg har satt opp for meg selv og som jeg har basert på forskjellige forskninger som har vært utført det siste tiåret. 

* Leve mest mulig likt fra dag til dag - stå opp og legge seg til samme tider hele året ( ikke det enkleste)
* Spise lavkarb de dagene jeg kun trener en - tre timer og noe mer tilpasset når det blir mellom fem og ti timer trening og undervisning.
* Ta tilskudd av Omega 3,  D-vitamin ( MEGET Viktig for pcos`ere ), kalsium og magnesium
* Være i solen så mye som mulig- evt solarium og få så mye dagslys som mulig.
* Trene hver dag hele året, i værste fall en powerwalk når det er høytidsdager etc.
* Leve glutenfritt, hvete og melkefritt.
* 15 min "power naps " på dager med mer enn fire timer dans og trening.
* Prøver å unngå stressede situasjoner

Kjente kvinner med PCOS 

Victoria Bekcham
Alyssa Milano

Har du PCOS ? 
Jeg skriver gjerne blogginnlegg om dette basert på nyere forskning, men dette er ikke noe jeg gjør om det kun interesserer meg og en til :)
Jeg svarer gjerne på ting, i sær i forhold til vektreduskjonen som igjen stort sett fører til reduksjon av de kjedelige symptomene. Jeg har og vært under fertilitetsbehandling så kan endel om dette også.
Vi har også flotte kurs på Studioet i ny og ne som egner seg veldig for kvinner med PCOS som innebærer kostholdsveiledning og trening.

Nok om dette , bare å ta kontakt og ellers ha en super glad dag!

Artikkel  om en som har spist "av seg" pcos symptomer med GI mat. http://www.klikk.no/produkthjemmesider/norskukeblad/article489125.ece
Artikler man IKKE bør lese dersom man ønsker å lære noe. Utrolig at VG kan legge ut noe som dette!
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10036185

7 kommentarer:

Nina-ikke-blogger sa...

Dette hadde jeg ikke trodd du hadde. De symptomene så jo ikke så veldig bra ut da :(
Så trist at du er infertil, men har skjønt på bloggen at du har en datter hvertfall.
God Helg

Marie sa...

He-He.. Nei, andre merker det nok ikke nei og som sagt er det ikke en "påspist" variant jeg har så det synes vel ikke utenpå.
Jeg tror at det å være infertil ikke betyr at man absolutt ikke kan få barn. Jeg tror Kroppen har en måte å rydde opp i ting på og gjør en fertil når den tåler et eller fler svangerskap. Så dersom ikke kroppen min klarer et svangerskap nå er det helt greit , men det er værre med den værpesyke " mannen " min :)
God helg til deg også :)
Marie

Anita K sa...

Utrolig bra blogg - spes da om PCOS - Jeg har det selv og har i hovedsak disse symptomene: insulinresistent,infertil, overvekt, humørsvingninger og tidvis tretthet. Det er så vanskelig å forhold seg til -rene heldagsjobben;))) Spesielt sårt er det å ikke få til å bli gravid. Jeg trener tidvis mye men i andre perioder får jeg bare gått eller syklet meg en tur. Forsøker å bevege meg hver eneste dag på ett eller annet vis -men mentalt tror jeg det er viktig å kunne faktisk trene fokusert skikkelig minst 1 time per dag. Men klart - fire timer med maling er jo også god bevegelse;))) det føles bare ikke helt sånn.

Veide 110 kg for fire år siden - så gikk jeg ned 25 kg - med litt starthjelp av "Avandia" insulinmedisin, så tuslet jeg opp 10 kg igjen - før jeg nå har gått ned ca 5 kg. Jeg føler jeg er på gli igjen men livredd for å komme bakpå.

Har målt fettprosent og muskelmasse og det er noe jeg lurer på. Når jeg har så mye som 50 kg muskelmasse -hvordan innvirkning har det på sammensetningen ogendring av denne når jeg trener? For å gå ned må jeg vel da strengt tatt ogsåmiste muskelmasse eller er jeg helt ør nå?

Jeg skal følge deg fremover og se om jeg klarer å gjøre endamer -jeg er 37 år og min biologiske klokke tikker veldig. Har en liten gutt på 7 år så jeg vet jo at det kan gå:)

Takkigjen!!!

Anita K

Marie sa...

Hei Anita og takk for hyggelig melding.
Helt enig at dette er en heldagsjobb!
Man blir jo sliten av denne pms-liknende tyrannen som styrer livet man har. MEN å gjøre det beste ut av det er den beste medisin og det virker jo som du gjør dette- good for you! Snart kommer det nok et babybarn nr 2 skal du se ; )
Muskelmasse er noe av det første kroppen mister om man spiser feil og trener feil. Dersom man er veldig stor er det naturlig å miste litt muskulatur, men dette stailiserer seg etterhvert. Nå vet jeg ikke hvor høy du er , men å være rundt 70 -75 kg med 50 med muskler er ikke dette unaturlig for en trent kvinne. NOe muskulatur kan man miste ved lavt kaloriinntak og overdreven trening, men bruker man sunn fornuft vil det som regel gå helt fint.
Masse proteiner er hvertfall viktig. Regn ut hvor mye du trenger og pluss på litt til ved dager med anstrengende trening. Hyggelig du vil føle bloggen!
Lyke til med alt : )

MaaneSkygge sa...

Hei :)
Jeg fant stor trøst i å lese bloggen din, og skjønner nå litt mer om alle tingene som synes å feile meg. Jeg har fått diagnosen PCOS, men ingen av legene har fortalt meg noe mer enn det. Så de siste 10 årene har jeg jo lurt veldig. I begynnelsen fant jeg bare tyske avhandlinger på nett som omhandlet dette temaet, og det er ikke før nå i det siste at jeg har lett etter mer informasjon og funnet noe.(Jeg kan svært lite tysk) Spesielt har en gruppe på facebook vært til stor hjelp siden alle der har samme plager, men alt foregår på engelsk... Jeg er god i engelsk, men enkelte medisinske termer er enklere på norsk.

Jeg er veldig plaget med hårvekst og depresjoner, på grensen til ikke å se noen vits i å fortsette. Jeg sliter med plutselig tretthet, og er svært så emosjonell i perioder. Jeg unngår sosialt samvær som best jeg kan, og stenger meg mer og mer inne. Jeg brukte å være aktiv i tenårene. Jeg trente 3-4 timer hver dag, sang, danset og var med venner 24/7. Men til tross for dette har jeg aldri vært tynn. Fedme ligger til slekten, men jeg vet ikke av noen andre som har PCOS...

Jeg har ingen jeg kan snakke med om dette, så derfor ble jeg så glad når jeg kom over denne bloggen :)

Marie sa...

Oi! Jeg har ikke sett din komentar før nå. Det er vanskelig å leve med pco/s hvis man ikke har fått god nok informasjon eller vet hvem man skal prate med. JEg håper du har det litt enkelre nå og ønsker deg masse lykke til fremover. Bare å ta kontakt hvis det er noe :)

Charlotte sa...

Hei:)

Jeg sliter en del med min pcos.... Jeg trener hver dag, å er super aktiv ellers. Jeg sliter VELDIG med at jeg faktisk kan legge på meg super kjapt. Da snakker vi fra en dag til neste... Jeg har som mål å stille i bikinifitness 2014.
Jeg har et veldig høyt testosteron nivå, bruker diane for å dempe symtomene, fet hud, akne og noe hårvekst på haka og overleppe. Jeg vet at disse pillene kan ødelegge mye av treningen min..å føler jeg går opp og ned i vekt..har du noen råd om hvordan jeg bør spise, trene osv? Jeg har såå mye motivasjon og overskudd til å få dette til, er villig til å gjøre hva som helst for å nå målet mitt..jeg er ikke overvektig på noen måte..men har mye fett på ryggen og rundt magen føler jeg. Har hørt at man trenger testosteronet til å bygge muskler..å burde ikke ta p piller.
Blir veldig forvirra av all informasjon som ligger ute..kan du hjelpe meg...

Charlotte;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten