mandag 15. november 2010

Dette gjør du feil når du trener!

                 
Det er gjort et prosjekt der over 3000 ACE (America's Authority on Fitness) lisensierte personlige trenere og veiledere  har tatt ut de feilene som er mest observert under trening på helsestudio. Dette er feil som trekker effekten av treningen og helsegevinsten ned. Jeg har lagt merke til det samme selv og ble glad når jeg så dette svart på hvitt. Alt for mange gjør feil og at for mange veiledere og personlige trene unngår å si ifra hvis det ikke er deres kunde. Det er faktisk lov å blande seg når det kommer til trening, spesielt når det kommer til frivekter og mennesker man klart ser er nybegynnere.
 1. For lite til ingen streching etter kondisjon og saltimer.  Når kroppen er varm etter trening bør man strekke ut for å forebygge skader. Mange mener at treningen da er bortkastet ( etter styrke), men det er feil!
 2. Man løfter for tunge vekter . Man må følge en viss progresjon og ikke begynne for hardt ut. Kroppen blir gradvis sterkere og ved feil belastning for tidlig ender du med en kjedelig bettenelse eller problemer pga feilbelastning. 
 3. Man varmer ikke opp nok eller riktig. Hei- alle varmer vel opp ? Varmer du ikke opp får du ikke maks ut av treningen din og sjansen for å skade seg er større enn om du gjør det. 
 4. Ikke nedtrapping etter trening.  La kroppen få hente seg inn og pulsen roe seg. Dette forebygger skader og gjør kroppen mer mottagelig for neste økt. 
 5. For kort og intensiv trening . Mange løper inn på gymmet, trener fire sett med armer og løper ut igjen. Ta det med ro- Kroppen trenger pauser mellom settene, oppvarming og nedtrapping. 
 6. For lite inntak av væske ( Dette er det jeg legger mest merke til og ikke bare på trening ). Vi må ha vann føru, under og etter trening. Vi svetter ut lassevis når vi trener og man må derfor prøve å opprettholde væskeballansen underveis. Hodepine etter trening er tegn på for lite væske i mange tilfeller. 
 7. Man lener seg over "gelenderet" på stairmaster / stepmaskinen når man trener kondisjon/ varmeropp.( Dette må da treningsveiledere lære folk fra dag én at ikke må skje..) STOPP! Dette får du ikke sprettrumpe av, men vondt i korsryggen av!
 8. Man tar i for lite og trener gjerne under det nivået man må opp på for å få en effekt. Åh.. dette har jeg skrevet om før. At man tror man trener, men bare vedlikeholder. Kom igjen- SVETT hvis du vil ha resultater. Ta i- utforde instruktøren og gjør en innsats den tiden du er på trening. 
 9. Man rykker til under styrkeøvelser for å klare flere løft ( overdreven cheating ). Alt for stor belastning på ledd og igjen, man berøre feil muskelgruppe. Isoler den muskelgruppen du jobber med, ha passe med vekter slik at du slipper å rykke til med fart for å klare å løfte. 
 10. Inntak av sportsbarer og karbodrikke under moderat trening. Hvorfor hive i seg lassevis med sukker / karbohydrater når du prøver å forbrenne fett på en saltime ?  Skal du ha i deg karbohydrater mellom to timer så ta en halv banan og vent med supplement til etter timen dersom du har trent såpass hardt at kroppen umiddelbart tar det opp. 
  Unngå smerter i rygg og skuldre ved å unngå "rykk og napp" bevegelser når du trener. 

2 kommentarer:

Tonje Skarpsno sa...

Veldig bra og VIKTIGE poenger der!

Anonym sa...

ler skikkelig godt når folk går og drikker Y T på helsestudioet etter kondistreningen før styrketreningen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten