onsdag 2. februar 2011

Diabetes hos barn øker i Norge. Symptomliste.

Diabetes type 2 er livsstilsykdom som øker for hvert år i vesten. Dårlig livsstil med innaktivitet og usunn kost er en av de tingene som kan forårsake denne type diabete,  men det kan forebygges eller reverseres med en sunn og aktiv livsstil. I de siste årene har det vært en stor økning i barnediabetes ( type 1 ) i Norge som ikke er forårsaket av denne livsstilen. Nøyaktig hva som er årsaken til denne økningen  av type 1 diabetes har ikke forskerne noe helt klart svar på. 
Barnediabetes er en grusom sykdom. Diabetes kan i være dødelig dersom man ikke får medisiner i tide.  Sykdommen påvirker hele familien da dagen må legges opp etter medisinering og regelmessige tester dagen gjennom. Barnehage, skole, familie, venner og venners foreldre må følge med og ta forhåndsregler. Etterhvert som barn blir eldre klarer de som regel å ta godt vare på seg selv og følge rutinene, men de første årene er tøffe. Jeg har jobbet med endel barn med diabetes 1 og 2 og det er tøft. Jeg beundrer alltid foreldre med barn som har en sykdom som krever slik oppfølging, og ikke minst barna selv. 
Ved diabetes er det vanlig å sette sprøyter flere ganger i døgnet med insulin da kroppen har problemer med å produsere dette på egenhånd. Noen får etthvert en insulinpumpe slik at de slipper gjentatte nålestikk. 
Det finnes to typer diabetes. Type 1 og type 2. Mange tror at all diabetes kommer pga livsstil og overvekt, men det  er kun diabetes type 2 som er en livsstilsykdom. Dette er ikke alle klar over og det er derfor viktig å være klar over at det finnes flere typer diabetes og det kan være arvelig og genetiske årsaker til forekomsten hos barn.
Årsak til Diabetes type 1 og 2  hos barn : Årsak til type 1 diabetes hos barn eller Juvenile diabetes mellitus er forårsaket av en immun ødeleggelse av de insulin-produserende betacellene i bukspyttkjertelen.Barn født av foreldre som har diabetes har også større sjanse til å få type 1 diabetes mellitus. Årsak til type 2 diabetes hos barn kan være  fedme, overvekt, insulinresistens av perifere celler i kroppen eller  det kan være arvelig betinget.
Å sjekke blodsukkeret ved små stikk i bl.a. fingeren må gjøres  flere ganger i døgnet. 
 • Symptomer ved barnediabetes 
 • Hyppig vannlating og økt tørste er de vanligste symptomene på barnediabetes
  • .
 • Sløvhet og svakhet i all aktivitet er et viktig symptom på barnediabetes.
 • Lett irritabel gjennom dagen ved helt normale gjøremål.
 • Ekstrem sult
 • Uvanlig vekttap
 • Gjentatte infeksjoner i kroppen
 • Langsom helbredelse av sår
 • Ofte blåmerker under huden
 • Nummenhet i hender og føtter
 • Tretthet
 • Hodepine ved lett aktivitet
 • Magesmerter
  Kilder: Health Care tips - Årsrapport Ullevoll.no - forskning.no


2 kommentarer:

I slutet av gatan sa...

Hej! Ville bara säga att jag varit här och berömma dig för en hälsosam blogg du skriver. Det är trevligt att läsa någon som tar upp verkliga problem, som tex barndiabetes och även är helt ärlig när det gäller dessa vansinniga bilder på smala och tunna kändisar. Det behövs naturliga förebilder för våra barn!!

Tack för att du skriver!!

Mvh
Therese

Marie sa...

Takk! For en flott blogg du har selv- den skal jeg følge fremover! Når jeg blir pensjonist skal jeg fordype meg i Yoga : )
Det er for mange på internett og i media som påvirker våre barn og det må settes fokus de viktige temaene i blogger - ikke bare sminke, mote og sladder. Ikke er jeg god på sminke og ikke har jeg tid til å sette meg inn i fashion så da blir det temaer som jeg jobber med og ønsker å belyse.
"Dagens outfit"hadde stort sett blitt NIke og Puma og tror ikke det er noe folk vil lese om ; )

Ha en glad dag!!
Marie : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten