lørdag 26. mars 2011

Så skadelig er faktisk trendskoene..

Kurt Geiger 2011 kolleksjonen.. ELSKER DE!
Jeg elsker mine Kurt Geiger med 1 cm hel. Nå er det endelig vær å kunne traske rundt med høye heler og høre den deilige lyden av grus under sålen. Hvor ille kan det egentlig  være  å gå i heler, alle gjør det jo?  
Hva skjer når vi går på høye heler ? 
Når vi går på høye heler skyver vi hele tyngden vår over på forfoten (tåballene), noe som gjør at resten av kroppen vår må tilpasse seg for å finne balansen.  Da justerer man nedre del av kroppen fremover, mens øvre del av kroppen justeres bakover. Dette er langt fra en normal holdning og vil etter tid skape stress på  korsrygg og føtter. Smerter i rygg og hofter kommer ofte, men stort sett er det helt andre ting man pleier å skylle på. Går du ofte i høy heler og opplever smerter i rygg og hofte så bør du ta en periode med "flats" og se om smerten avtar etter en periode.  Kanskje noe å tenke på når man er gravid og går med høye heler også...
                                                                                                                                                              Hofte og rygg.
Når vi går og ikke står på høye heler vil enda større problemer skapes på sikt.
Da foten på høye heler er mer plantarfexet (unaturlig nedoverposisjon ) og derfor vil du ikke kunne skyve like mye fra med foten som om du gikk på lavere sko. Resultatet blir jo dad at vi bruker hofteflexorene mye mer for å få kroppen fremover. Musklene rundt kneet må også jobbe mer.
Dette høres jo positivt ut , at knær og hofter jobber mer, men i slike unaturlige ufunksjonelle stillinger vil det skape belastningslidelser fremfor positiv styrke. Ofte vil også høye heler komme totalt uten ankelstøtte noe  som gjør at vi kompenserer slik at føttene "supinerer" ( Ja da Rektor- glemmer aldri suppe-regla vår...) og du får en unaturlig hellende utoverstilling på bena våre.Det er ofte da vi sliter sener og blir utsatte for overtråkk. Hoftefleksorene våre er øverst på våre lår og må jobbe intenst når man går i høye heler. Den største negative virkningen her er at de lumbale ( nedre virvlene i ryggraden ) kan få for stort press og ret og slett bli klemt flatere.  Smerter i hofter og rygg kan altså være forårsaket av høye heler og ikke alltid aktivitet /inaktivtet og andre liknende ting.
Se på deg da Paris! Den var jo riktig så lekker..
Sån kan det GÅ..Godt du har noen privatsjåfører da hvertfall.
Knær
Knærne våre blir flexet og tibia ( skinnbenet ) blir vridd medialt, noe som legger et unaturlig press på innsiden av knærne våre. Høye heler øker lengden mellom gulv og kne (eh... i know... det er det vi ønsker, men hvor bra er det..) noe som kan resultere i artrose. 


Ankler 


Leggmuskulaturen kan bli kortere ved hyppig bruk av høye heler. Posisjonen ankelen blir tvunget inn i kan også føre til forkortet achilles sene, noe som kan bli svært smertefullt.  I værste fall kan det føre til en tilstand kalt "Insertional achilles tendonitis" eller "tendonisis"

                                                                                                                                                               Missfarging. 
Ja, da.. Det er ikke uvanlig at man får noe "gulere" fot ved å gå i høye heler. Dette har noe med det unaturlige presset på flere steder på foten å gjøre. Ofte er sko med høye heler noe strammere enn andre sko for at den skal sitte ( eller tvert i mot som ikke  er positivt det heller ) og det blir dårlig sirkulasjon. Noen føtter blir også deformerte...

Hm... dette er kanskje noe å tenke på til neste Boot Camp time.. NEIDA! Men, på  Teas Dance får jeg vel lov .. ;)
Noen tips fra PT :

Fashion er tydeligvis ikke helt risikofritt det heller. Man skulle tro det gikk mest utover Lady GaGA og lommeboka, men den gang ei... Som pt vil jeg bare komme med noen tips helt til slutt.  Alt med måte og høye heler er greit av og til, men det er bedre å gå oftere uten høye heler enn med.. I know - sikkert mange som vil lide for skjønnheten, men vær litt lur og faktsik tøy ut legger etter en bytur i dinne 12cm heler....Og for sikker vandring på høye heler - ha kontakt med magemsuklene dine ( " inn med navlen ) og gå hel-tå, ikke tå-hel..  Eller det aller beste tipset som rett og slett bytt de ut litt oftere med et par joggesko.. GOD NATT! 

3 kommentarer:

Scary Mary sa...

Akk ja!! Vet det er skadelig, men visste ikke alt dette:/ Bruker bare høye hæler når jeg skal på fest, byen ol. Har skjønt at det er viktig å "spare" føttene, hvis jeg vil kunne bruke høye hæler også i fremtiden! Jeg elsker høye hæler og stiletter, selv med mine 182 høye:) Hadde vært utrolig kjipt om jeg ødela føttene og kroppen pga lang tids bruk og ikke kunne gå i de mer.. Takk for info! Synes for øvrig det kunne informeres mer om det ellers.. Leser jo ofte hvordan det er positivt med høye hæler, for rumpe og lår. Ta heller en treningstime, sier jeg;)

Marie sa...

Jeg bruker kun høye heler få ganger i året, men for en med slik "kroppsbyggersymetri" som meg ( korte ben og lang rygg..) så er det deilig å komme seg litt opp i høyden i ny og ne : )
Men så brakende enig i at man bør trene i stedet for å gå med heler, tror og effekten av det er minimal i motsetning til noen skikkelig rompe-lår timer!
Btw ; liker "navnet" ditt.. Var kallenavnet mitt for mange år siden haha : ) Kanskje jeg ikke er så scary lenger ; )
Ha en god kveld videre!!!

Marte Katrine sa...

Klarer ikke gå med høye hæler til hverdags, synes hverken det er praktisk eller behagelig (men det ser jo utrolig bra ut). Pumps og annet skotøy med hæl blir kun benyttet til festlige anledninger. Og jeg fikk jo enda flere gode grunner til å fortsette med det av innlegget ditt :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten