torsdag 25. august 2011

Nyere forskning om gravide og røyking. Si din mening.

Leser i dagbladet i dag at nyere forskning viser at det kan hjelpe å slutte å røyke i 4. og 5. måned når du går gravid. At da vil det ikke påvirke morkaken og for tidlig fødsel som om du røyker hele veien ut. Jeg blir forferdet over at noen røyker helt til slutten av svangerskapet, men også "kun" til 4. og 5. måneder.  
At ikke risikoen for føsterdød, missdannelser og ganespalte er grunn nok for  å slutte synes jeg er rart. Bare tanken på at for hvert trekk får barnet i seg kullos og får mindre tilførsel av  oksygen gjør meg utrolig trist og burde være en stor vekker for mange. En ting er at det er friskt når det kommer ut, men har man spurt om barnet er interressert i å få i seg den røyken når det ligger i magen? Og i hvilken grad vet man om det kan på lang sikt være kreftfremkallende for barnet ? Man skal få røyke så mye man vil, men jeg mener at når man er gravid så er det en tredjepart som faktisk ikke kan si hva h*n mener og da bør man la være. Man ville vel ikke blåse røyk i fjeset på babyen når den er på utsiden, men hvorfor er det da greit å la den få nikotin og kullos gjennom navlesnoren når den er på innsiden?  Ta et trekk av en røyk når du er på ultralyd og se hvordan barnet har det da.. Tviler på at man hadde fortsatt etter det..
Hva mener du ?  Snurr debatten sier jeg !

http://www.dagbladet.no/2011/08/23/tema/klikk/helse/17806807/

9 kommentarer:

Mona sa...

Ja, hva kan man si annet enn at det er ekkelt med mødre som røyker i svangerskap. Sluttet når jeg fikk førstemann. Utrolig vanskelig og ikke moro, men tanken på hva det gjorde mot babyen i magen gjorde at jeg klarte det.

Anonym sa...

leger mener at man ikke skal stresse med å slutte hvis det er vanskelig, det er enda værre for barnet.
For noe crap!

Ragnhild Flåøyen sa...

Jeg kan ikke forstå hvorfor man skal røyke i utgangspunktet, det har vell ingen helsefremmende effekt akkurat.....
Som menneske vil jeg selv ha mulighet til å styre om jeg vil utsette meg for røyk eller ikke, og den muligheten burde et ufødt barn få også.
Jeg har aldri røyket og er klar over at det sikkert er vanskelig å slutte, men barnet burde bety så mye at man finner viljestyrken som trengs.

stinemoor sa...

Ja dette er en vanskelig debatt. Mange gode poeng du kommer med og må si meg enig på en måte.

Selv har jeg ikke tenkt så mye over dette, hvor alvorlig det faktisk er,før jeg i senere tid har hørt b.la det du beskriver her og enda verre. Noe som har fått tankene i sving.

Jeg har tenkt som så, at røyker dem, så røyker dem, det får være opp til vær enkelt.

Syns kansje det burde bli mer opplyst om hvor alvorlig det faktisk er, tror veldig mange støtter seg til tanken på at det ikke er så alvorlig som folk skal ha det til, og at det ikke kommer til å skje noe med deres barn.

Ellers så tror jeg mange røyker under svangerskapet, fordi de gjør den feien at de skal slutte den dagen de blir gravid. Akkurat som de tror at røyksuget går bort når de blir gravide.

Jeg mener at vis du planlegger å få barn, så slutt i god tid i forveien, slik at du ikke plutselig ryker på en smell. er uhellet ute og du blir gravid uten at det er planlagt, så burde man i det minste kutte ned, og gjøre en virkelig innsats for å slutte.

Men som sagt, folk må gjøre hva de vil.

Anonym sa...

Jeg er kanskje naiv, men da jeg leste den saken på dagbladet ble jeg faktisk sjokkert. Jeg trodde det i dagens samfunn var en selvfølge at man ikke røykte når man var gravid.

Om det er vanlig eller ikke, jeg syns det er HELT uakseptabelt. En burde ha såpass respekt for sitt eget barn at en klarer å la være. Om det er vanskelig å slutte, er synd for den det gjelder. Har en tatt ansvaret med å bli gravid, får en også klare å ta ansvaret med å gi barnet en best mulig start på livet.

Marie sa...

Takk for fin innlegg dere!
Jeg og er sjokkert over at så stor prosent faktisk røyker når de går gravide. Jeg kjenner selv noen få, men det er tydeligvis mange fler enn dette i følge statistikk.
Enig med deg Stinemoor at man kunne opplyst mer om dette. En kampasje på lik linje med alkohol og graviditet. Dette har det jo vært mye av.
Hvis man ikke ser eller vet noe om faren ved det så skjønner jeg kanskje at noen fortsetter, derfor er det viktig at man blir bedre opplyst. Samtidig så er det jo ikke sunt for oss ( dødelig faktisk...) så da kan det jo ikke være sunt for en som deler blodbaner med oss heller.. Trenger jo ikke være Einstein for å se den... Ha en fin dag dere :O)

Charlotte K. sa...

Jeg synes det er helt forkastelig at gravide kvinenr røyker, disse kvinnene burde ikke bli mødre i det hele tatt ;)

Mari - Escape In A Book sa...

Jeg syntes det er helt hårreisende med røyking under svangerskapet. Mange skylder på at stresset ved røykekutt er verre for barnet enn selve røyken. Såvidt jeg har fått med meg så er dette gammelt nå og det er langt mer skadelig for fosteret når mor tar en røyk enn stresset ved røykekutt.

Ine sa...

Røyket i 17 år..(uff, lenge!!)sluttet da jeg ble gravid. Ikke helt lett, men ikke så vanskelig heller når man tenker på at det er for barnet man slutter. Svangerskapskvalme hjalp nok også veeeldig ;) Har vært røykfri i over 4 år nå:)det vanskeligste var ikke å slutte, men det å ikke begynne igjen etter endt svangerskap, men absolutt verd det!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten