Etter mange år som barsel-pt føler jeg at jeg har tilegnet meg en god del kunnskap rundt bekkenløsning og trening. Jeg følger flittig med på forskningen og synes dette med at det er et nordisk fenomen er veldig spennende. Hvorfor hadde ingen bekkenløsning før ( merk smerter..) ? Og hvorfor er det så mange flere som blir invalide av bekkensmerter i Norge enn i for eksempel spania, der man sjelden hører om bekkenløsning? Hvorfor har ikke asiatiske kvinner bekkenløsning i sitt hjemland, men når de føder i Norge blir mange hardt rammet av de til tider smertefulle symptomene ? Er det kulde eller minimal innaktivitet ? I alle land har kvinner bekken og ryggplager, men det virker mye mer synlig i norden. Pga sykemeldinger kanskje ?
Jeg saumfaret fysioterapipensumet i 2007/2008, gikk på fagsamling om temaet trening før , under og etter grviditet og jeg er overrasket over hvor lite det finnes om bekkenløsning. Ikke bare for mann i gata, men også blandt fagpersoner.
Det er også nylig gjort en forskning av 49 kvinner på NIH om prolaps i underlivet etter å ha født barn. Denne forskningen viser klart at dersom kvinner utfører bekkenbunnsøvelser minskes sannsynligheten for denne prolapsen betraktelig.
Kanskje noe av det kjedeligste man gjør, men igjen- VIKTIG! Her kommer litt om denne forskningen hentet fra forskning.no
Utdrag fra " Bedre på Bunnen"
Karen Christensen Informasjonssjef
En doktorgradsstudie ved Norges idrettshøgskole har identifisert risikofaktorer for prolaps, evaluert effekt av bekkenbunnstrening i forebygging og behandling av prolaps og dokumentert endringer i bekkenbunnens form og fasong (morfologi) etter trening.
Risikofaktorer for underlivsprolaps
49 kvinner med prolaps og 49 kontrollkvinner deltok i studien.
Analyser viste ingen forskjell mellom gruppene i forhold til røyking, fysisk aktivitet med lav intensitet, fødselsforløsning (keisersnitt, tang, vakuum), fødselsvekt, strekkmerker, og generell hypermobilitet i ledd.
Kvinner med prolaps hadde lavere styrke og utholdenhet i bekkenbunnsmuskulaturen og lavere hviletrykk enn kvinner uten prolaps.
Body mass index (BMI), sosioøkonomisk status, tungt fysisk arbeid, fødselsskade på endetarmsmusklene og funksjon i bekkenbunnsmusklene var uavhengig assosiert med prolaps.
Begge gruppene fikk informasjon om lidelsen og ble rådet til å trekke sammen bekkenbunnsmusklene før hosting, nysing og tunge løft, og å unngå å trykke nedover (for eksempel ved avføring).
Kvinnene i treningsgruppen skulle trene 3 sett med 8-12 sammentrekninger av bekkenbunnsmusklene i seks måneder. I tilegg fikk de individuell oppfølging hos fysioterapeut. Kontrollgruppen fikk ikke veiledet trening eller annen oppfølging underveis.
BMI og funksjon i bekkenbunnsmusklene synes å være viktige faktorer da disse kan endres av kvinner selv.
Positiv effekt av trening
19 prosent av kvinnene i treningsgruppen versus 8 prosent av kontrollene bedret grad av prolaps.
Kvinnene i treningsgruppen reduserte frekvens og plager av prolapsrelaterte blære- og tarmsymptomer, bedret styrke og utholdenhet i bekkenbunnsmuskulaturen, økte muskeltykkelse, eleverte posisjon på blære og tarm, reduserte arealet på åpningen for urinrør, skjede og endetarm og forkortet lengden på bekkenbunnsmusklene sammenlignet med kvinnene i kontrollgruppen.
Studien viser at veiledet bekkenbunnstrening kan redusere grad av prolaps, redusere symptomer og skape morfologiske og funksjonelle endringer i bekkenbunnen.
Så da har vi det svart på hvitt igjen- Det nytter ikke å bare gå en tur om kvelden eller ta en tur innom aerobicsalen i ny og ne- Man må aktivt gå inn for å forebygge mot kvinneplager og gjerne før man bli gravid. Forebygging er en mye enklere affære enn rehabilitering..
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10003675
1 kommentar:
Kan du forklare noen øvelser som er bekkenbunnstrening? Jeg har spurt legen min og jordmoren min om tips, men fikk ingen:(
Legg inn en kommentar