fredag 30. juli 2010

" Fortell folk at de er feite"


Underminister Anne Milton i Helsedepartemente setter hardt mot hardt mot Englands største innbyggere! 
Hun mener at leger og annet helsepersonell må ta i bruk tøffere språklige virkemidler for å få folk til å slanke seg.Hun sier at begrepet «feit» er mer egnet til å motivere folk til å slanke seg, og at dette er med på å få folk til å ta mer personlig ansvar for egen situasjon. 
Hun mener at helsevesenet må gå mer drastisk til verk og ikke sykligjøre overvekt.  Dette er jeg enig i, men jeg vet ikke om jeg ville brukt det ordet, men overvektig eller stor er ikke noe problem for meg å fortelle en pt-kunde at han/hun er. Man må være ærlig og kunne se sin kunde/pasient/klient i øynene og si det som det er , men feit er jo et litt drøyt ord. Jeg tenker ikke på de som har fem- ti kg ekstra i dette innlegget, men de som virkelig er i faresonen for helseskader.

Jeg synes konseptet "slankeleir" er genialt konsept i seg selv, men jeg mener at man heller bør sende folk på kurs om kosthold, bevegelse og livstil FØR syklig overvekt blir et problem og at de som sendes på dette betaler i så fall betaler det selv. At staten skal rette opp etter store etegilder og innaktivitet er jeg ikke fan av. Man må finne aktiviteter i sitt eget nærområde, ikke reise langt unna for så å komme hjem og ikke vite helt hvor man skal begynne. Jeg er mer positiv til forebyggende "leir" enn opprettende.  Skulle ønske at staten la inn obligatorisk gym hver dag på skolen, idrettsprogram på videregående og college slik som i statene osv. Få folk opp og ut uten at det belaster lommeboken for mye.  Man ser allerede før tenårene hvilken vei det kan gå og spesielt etter graviditet er det mange som blir større og utvikler livstilsykdommer. Da er det lett å skylde på det ene og det andre. 
diet-caveman
Jeg vet det er dyrt med helsestudio, men skogen er gratis å bruke. Men går ikke mor og far tur i skogen, nei da er det lite sannsynlig at lillebror begynner med det.  Spiser mor junk foran tv`n, ja da gjør nok lillebror det og. Monkey se, monkey do... 
Jeg vil unngå å få sinte meldinger om at alle er forskjellige og noen lider faktisk av medfødte sykdommer som gjør en stor. JA, men det er ikke disse tilfellene jeg tenker på her. Nå snakker jeg om mann i gata som pga egen selvvalgt livsstil utvikler sykelig overvekt.                                         

Hvor mange har ikke vært og sjekket seg for det ene og det andre fordi man har litt for stor mage og bredere rompe enn ønskelig? Man ønsker å få en diagnose på overvekten sin slik at man ikke står ansvarlig for vekten man har lagt på seg. Mange får også en diagnose, ofte på livstilssykdommer av type diabetes type 2, syndrom x osv. Når man har en sykdom, da er det liksom greit da. " Jeg er stor fordi jeg lider av ditt og datt" . Men lider du av en livstilsykdom så er det fordi du lever usunt! Det finnes heller ingen vidundermedisiner for disse sykdommene eller overvekten annet enn sunnere livstil. Å bli avhengig av insulin resten av livet er vel heller ikke ønskelig ? Får man disse syldommene så må man faktisk til pers og leve slik man har unngått å gjøre i mange år og kanskje enda strikterer og hardere enn om man hadde gjort det forebyggende.

Nei, jeg er enig i en ting og det er at noe MÅ gjøres. WHO anslår at over 300 millioner mennesker lider av sykelig overvekt ! Tenk alle resursene som brukes for å rette opp i dette ? 

Det rammer skattebetalere og resurser som egentlig kunne gått til helt andre ting.  Men til innledningen min. Ingen trenger å få høre at de er feite, men at man ikke skal gå rundt grøten det er jeg enig i. Si ifra til de som er i faresonen  og fortell hvordan det kan påvirke de positivt å endre livstil. 
Motiver folk til å gjøre noe selv og sett nå for guds skyld trening på blå/grønn resept slik som i Danmark. Kom til meg istedet så skal jeg love at å endre livstil kan være lystbetont, billig og moro og du trenger IKKE reise ut av byen eller få staten til å betale 100 000,-  for deg.  Ta ansvar for din egen kropp og helse og gi dine barn muligheten til å lære å lage sunn, god mat og bevege på seg med mor og far så skal du se at mye er gjort.

Nei, nå er min grønne te drukket opp og sengen kaller. Morgendagen startes med en liten joggetur med hunden, ikke fordi jeg er så glad i å jogge, men fordi jeg vet det bra for meg !!

God Natt :)
Marie

6 kommentarer:

Hufsa sa...

Er enig med deg, forebygging er tingen:) Husker selv da jeg nesten måtte mase på mutter'n og fatter'n om å koke grønnsaker til middagen:P

Anonym sa...

Jeg synes man bør tåle å høre ordet FEIT om man er det. Det er jo sannheten!

Marie sa...

HUfsa :
Ikke sant- er nok flere som har det slik nå også Hufsa.
Heldigvis er det mere opplyst nå, men desverre er det jo desto flere fristelser også da...

Anonym : Ja, vel- deg om det.

Kristianfj sa...

Man kan jo da stille spørsmål hvorfor det blir sånn? Hvem er tykke i Norge i dag? Blant de særlig mest utsatte gruppene finne vi lavtlønnede, personer som er "fattige" og personer i industrien. Jeg tror vi må ha radikale endringer i samfunnet for å få bukt med disse problemene. Du skjærer frekt og freidig alle over en kam - men det som virkelig er det som er intr - er å se på hvorfor det blir så det blir.

Anonym sa...

Hvorfor sender man kun barna på slankeleir? Hvem sin skyld er det at de har blitt overvektige? Jeg mener at foreldrene må ta en stor del av støyten her. Det er de som handler, det er vel stort sett de som også tilbereder og serverer maten. Det burde faktisk være et livsstilskurs for foreldre på samme leir. For det å lese næringsinnhold kan være et eneste stort kaos. Hva skal jeg se etter?Hvor mye pr dag skal jeg ha av karbohydrater? etc etc.
Staten burde også kutte moms på sunne matvarer, butikkene burde synliggjøre de mer(ja, jeg vet at produsentene betaler for gode og synlige plasser), og jeg behøver faktisk ikke å se mer reklame av ingen Kim`s ingen kos eller Stratos med luftbobler.
Så at folk er overvektige synes jeg ikke man behøver å dekke over, vi er jo veldig flinke til å si i fra når folk er for tynne. Så ha en fortsatt fin sommer med mange gode turer, husk at 20 min er bedre enn ingen tur :-)

Anette L

Kristine sa...

Jeg tror samfunnet er nødt til å gjøre en hel del for å komme bukt med dette problemet. Utrolig at vi faktisk spiser oss til en tidlig død!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten