lørdag 5. mars 2011

Sunnere Fastelavensboller

På søndag er det fastelaven og da er det boller som gjelder. Disse bollene er litt sunnere  og passer meg derfor veldig bra. De  blir noe mer kompakte enn de bakt på hvetemel, men smaker kjempegodt !  


God Fastelaven!

Opskrift 
20 - 25 boller
  • 100 gram smør eller margarin
  • 5 dl rismelk/soyamelk/skummetmelk eller det som du måtte foretrekke
  • 150 g fruktose eller stevia ( regn om..)
  • 1,5 ts kardemomme
  • 14 dl siktet speltmel
  • 50 gram gjær.
  • En halv raspet gulrot ( kan droppes - hvis du benytter gulrot tilsett 0,5 dl mer melk ).
Fyll 
  • Krem  
  • Agavesøtet syltetøy  f.eks fra Zwergenwiese (  evt. moste bringebær )
  • Marsipan Oppskrift
Fremgangsmåte
  • Sett ovnen på 225 grader.
  • Smelt smør/margarin og hell over soyamelk til 37grader.
  • Smuldre gjæren over melkeblandingen og rør godt til alt er smeltet opp. 
  • Tilsett kardemomme, fruktose, gulerot - rør rundt og til slutt tilsett melet. 
  • Rør godt sammen til den ikke fester seg i bollen og elt raskt sammen i et par minutter. 
  • Heves under plastfolie til ca dobbel størrelse.
  • Stekes midt i ovnen i 10 -15 minutter. 
Del bollene i to  og lag tynne skiver av marsipan (hjemmelaget f.eks ) som festes med syltetøyet. Legg på litt krem og sprinkle litt (sukrin-) melis på toppen.  

Smakelig "måltid" .

Marie : )

7 kommentarer:

Beate sa...

Oi, disse så fantastiske ut..

Anett sa...

Eller man kan lage de helt sukker- og glutenfrie :
(for de som må ta hensyn til glutenallergi, og prøver å leve helt sukkerfritt)

1 helt egg
1 eggehvitte (piskes hvitt)
50g mandelmel
30g hi-maize (for ekstra fiber – kan også bruke bakepro, proteinpulver e.l)
1 dl mager kesam
1 ts jbk-mel/fiberhusk
40g sukrinmelis
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
en klype salt

Det er Kristine Webers oppskrift, har prøvd den og selv om de blir flatere, funker det også bra :-)

Marie sa...

Heia. Takk for oppskrift.
Har laget tilsvarende før, men barnet i huset nedstemte den glatt for de over : )
Jeg er for glutenfri mat for alle ( gluten = shit ), men på fastelaven får jeg vel bukke under for presset ; )
Ha en knallbra kveld !

Marie sa...

Beate : De er et godt alternativ som ikke viker så mye fra "originalen". En fin måte å lure i barna litt gulerøtter også ; )

Scary Mary sa...

Takk for tips, de ser jo kjempegode ut!! Fint med alt som kan erstatte "the unhealthy real deal".. Skjønte for litt siden hvor usunt hveteboller egentlig er. De ser jo ganske uskyldige ut i forhold til muffinsen f.eks.. Ulv i fåreklær, sier jeg bare! Skjønte fort at det måtte kuttes ned og erstattes med noe sunnere:)

Annie sa...

Dette var et bra alternativ til boller. Boller man kjøper i butikken er det mest usunne som finnes!

Caroline sa...

Hurra da fant jeg oppskriften din igjen. Lagde de for et par år siden, men husket ikke hva bloggen din het før en i barselgruppa mi visste hvem du var!! Så glad for det. Ser du har sluttet å blogge, det er dumt nå som jeg endelig fant den igjen. Heia aktivmamma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten