torsdag 14. oktober 2010

Hvordan motivere barn og ungdom til fysisk aktivitet. Mulig forslag til regjeringen ?

Jeg har lenge kjempet for at barn skal være aktive. Jeg ser nok av foreldre som unnskylder barnas innaktivitet med lange skoledager og store vennekretser å sosialisere med, at det er dyrt osv.
Jeg skjønner det dels,  men ikke helt. Jeg kan si med sikkerhet at jeg er den jeg er i dag pga de aktivitetene jeg drev med i skolealder. Jeg har god lagfølelse med de jeg jobber med og vet å motivere meg mot et mål.  Jeg har og lært at det kan svi på veien mot målet , men at når det er nådd så smaker det utrolig godt og man er klar for nye utfordringer. Det er det idrett kan lære dine barn samidig som det forebygger mot belastningslidelser, styrker imunforsvar og gjør en glad og inkludert.  Søker du en jobb i dag får man ofte spørsmål om man har drevet med idrett eller konkurranse.. Det skjønner jeg godt for det gjør noe fantastsik med en på det mentale planet.

Jeg har jobbet med fysisk fostring for Lambertseter skoles 5. og 6. klasse, vært engasjert av sfo`er  i Oslo og hatt workshops på videregående. Utrolig givende, litt tøft, men mest oppsiktivskkende synes jeg er den dårlige motivasjonen barna har når de kommer, men hvor moro de har det når de først er i gang.  Bare halvparten av barna i 6. klasse driver med idrett etter skoltid av de jeg jobbet med på Lambertseter skole. Det avtar etterhvert for i 4. klasse er det helt normalt at alle har en aktivitet å gjøre etter skoletid.  Hvorfor det ? Er det mer spennende med Nintendo og Disney Channel ? Eller synes foreldre det er slitsomt å reise frem og tilbake og følge opp ungene etter skoletid Late foreldre= late barn ? " Nei, jeg vil ikke pushe barnet mitt.." Er vi for snille, er det rett og rimelig å la barna slippe unna.. Er det ikke best å la barna komme seg ut av comfortsonen sin og teste hvilket evner de har ?

SFO i Norge har nå blitt endret til Aktivitetskole i 2010. Stjerna  her i huset har fulgt pilotskolen ( Kastellet Skolets Aktivitetskole) i over tre år å og jeg er kjempe fornøyd. Her velger man seg ut tre - fire aktiviteter hver sesong  som man gjør hver eneste dag. Hun har gjennom dette danset klassisk, jazzballet, spilt hådball, gått svømmekurs, skiskole og fått tilbud om friidrett og fotball gjennom Bekkelagets sportsklubb. FANTASTISK! Men når man ikke går på Aktivitetskolen etter 4. klasse, ja da er det over og man må finne seg tilsvarende tilbud i nærområdet.  Der er det mitt forslag kommer inn. 
Jeg mener vi må gjøre som i USA, Australia og  England  og la ungdomskoler, videregående og universitet ha egne skolelag i forskjellige typer idrett.
Innfør obligatoriske idrettsfag og valgfrie og ha kamper, konkurranser og sammenkosmter med skolelagene. Dette har norske barn fått inn gjennom tv og film i alle år og alle skulle vel ønske at litt av den teamspiriten hadde nådd oss her hjemme.  Forslaget mitt går på å starte med noen skoler og teste ut dette over noen år :
  • Basketlag
  • Fotball
  • Fridrett
  • Dance team 
  • Kampsport
Skolene bør ha egne trenere som jobber med idrettslagene og treningen bør foregå som valgfag i skoletid og med egne tider rett etter skoletid i skolens lokaler i idrettsannlegg i området. Alle kan delta, men etterhvert blir eget skolelag tatt ut for å bedrive konkurranse mot andre skolelag. Andre ting som kan skape samhold elevene mellom:
  • Treningsleir / Camps
  • Innsamlinger ( foundraising )
  • Egne skoledrakter
  • Egen idrettslogo
  • Maskot
Dette virker kanskje drømmende og fjernt, men jeg har en drøm og det er at min datters generasjon får et større tilbud gjennom skolen og gjennom skolens tilbud lærer at det lønner seg å drive med fysisk aktivitet. Vi må vekke en gnist i de barna som ikke er aktive i dag og hos de som er bokglade kan stipend og reiser kanskje lokke litt ekstra. Utrolig hvor moro "kjedelige" ting kan være om man bare finner den rette motivasjonen. Det vet jo de fleste voksne om som har begitt seg ut på noe nytt med litt vanntro og kommet mer enn fornøyde ut av det. Selvtillitt skapes gjennom idrett og lagfølelse, og vi voksne baner vei for våre barn gjennom å inspirere til aktivitet. Men det er ikke nok, det ser vi i dag så derfor vil jeg at det skal Mer sport og fysisk aktivitet inn i  ungdom og videregåendeskole ! Dette har vært p ådagsorden lenge og my er gjort, men lite positiv  foransdring skjedd så kanskje på tide å tenke litt mer Amerikans på dette området ?
Marie

3 kommentarer:

Beate sa...

Godt skrevet igjen Aktivmamma. Tenk om våre barn kunne trent på skolen og deltatt på skolelag. Datteren min går på ungdomskolen og faller litt utenfor i klassen, men fysisk er hun veldig sterk. Hadde vært enormt bra om hun kunne drevet aktivitet på skolen og vist seg fra sin beste side.

Heidi sa...

Godt innlegg Marie :)

Som ansatt i skolen ser jeg bare utfordringen med enda mer "opplegg" i skolens regi - skoledagen blir jo lengre og lengre...

MEN - tanken er jeg helt enig i! Og når det i fjor ble innført denne ekstra (og obligatoriske) timen med fysisk aktivitet i uken for noen trinn så var det jo en gylden mulighet for å gjøre noe ut av det. Men av økonomiske grunner så har jo ikke skolen råd til annet enn de lærerne de har som omstruktureres, eller ufaglærte.

Oj, langt svar, men igjen - gode innlegg :) Og med tanke på at gymlærere forteller at 8.klassinger ikke kan falle på en fornuftig måte (les:faller som en stiv pinne uten å ta seg for) så må det gjøres noe med hva barna får være med på :)

Marie sa...

Takk for ditt synspunkt på dette Heidi.
Jeg ser jo klart at det vil være vanskelig å la seg gjennomføre, men det er lov å drømme, hehe. Noe må gjøres og idrett kan være den rette veien dersom det snikes inn gjennom skolen uten private aktører, men i skolens regi. Vi får vente og se, kanskje de private skolene kan starte som gode forbilder ?
MEN, selv om det i USA er gode treningstilbud på skolen så er kjo USA det landet der fedme er det største problemet...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten