mandag 20. juni 2011

Trening i første trimester.

Gratulerer med graviditeten din! Det gleder meg stort om du ønsker å holde deg i form under graviditeten og jeg håper at du kan finne litt inspirasjon og nyttige innlegg her,  men
Aller først:
 • Man skal kun sette i gang med trening dersom man ikke er i en risikogruppe for spontanabort og eller har lidelser som kan gjøre svangerskapet vanskelig for deg eller fosteret. 
 • Snakk alltid med din lege dersom du er usikker om din fysiske form eller aldri har trent før, har astma eller sliter med høyt blodtrykk, anemi eller jernmangel.
 • Ta hensyn til din dagsform. Med oppkast døgnet rundt er ikke trening en prioritet, men hvile og inntak av næring. Når oppkast går over til kun kvalme er det på tide å være mer fysisk om det så  bare er å sykle med bena i senga, svømme, eller gå opp og ned trappene i huset igjen og igjen.
 • Det aller viktigste er å være i aktivitet straks man er ferdig med oppkast og ha faste, gode rutiner.
 • Varm opp og trapp ned litt lenger enn normalt da blodomløpet ditt endres i første trimester. 
 • Husk å spise senest to timer før trening og innta et mellommåltid direkte etter t treningen er avsluttet ( bann, yoghurt, en proteinbar etc..)
 • Trening i første 2. og 3.  trimester bør foregå på forskjellige måter - følg evt denne artikkelserien eller snakk med en fagperson innen trening. 
 • Mine flotte treningskamerater og instruktører. Lite visste vi på denne Zumba Show-off`en at jeg bar på en "peanøtt" i magen.  Lev som normalt, men snakk med legen om du føler noe er galt eller du er i en risikogruppe for å miste m.m.
Hva bør/kan man trene i første trimester ?
Dette er så klart veldig individuellt og kommer helt ann på hvilken form du har. Noen er pigge og raske og merker lite til at de er gravide, mens andre sitter med hodet i bøtta de føste 16 ukene non-stop. Finn derfor noe som passer DEG. For de som ikke tilhører en risiko for å miste de første 12 ukene kn du følge rådene som følger under :

For deg som trener sjelden / aldri / er  meget overvektig.
Anbefalt er 30 minutter aktivitet daglig for deretter å øke i tid.
 • Gå power walks i skog og mark ( stavgang er supert ). Gå overalt og la bilen stå. Øk intensitet etterhvert, gå i oppoverbakker og øk etterhvert til lett jogging om du føler for det. 
 • Ta en teknikktime med en personlig trener som gir deg innføring i enkle øvelser du kan gjøre på senter, ute eller hjemme. Ikke medlem på helsestudio finnes det nok av pt`er i hele Norge som ikke er tilknyttet studioer med binding osv. F.eks Studio Step Up, Mykje Meir m.fl. 
 • Svømming er lett, lystbetont og mildt for leddene og alle kan utføre det. 
 • Yogatrening ( i 2. trimester bør gravid-yoga prioriteres med kyndig instruktør ) er meget fordelaktig for gravide. 
De fleste er gravide i flere uker uten at man er klar over det og trener som normalt før symptomene kommer.
For deg som allerede trener jevnlig
 • Så lenge du er i form kan du fortsette som vanlig med all aktivitet det første trimesteret for uten om dykking.
 • Unngå tøff intervalltrening, boot camp i første trimester. 
 • Pass på øvelser som innebærer raskt opp og ned fra gulvet ( spensthopp , sammensatte øvelser ) da blodtrykket er lavere enn normalt og man fort blir veldig svimmel og lettere svimer av. 
Skrevet av Marie Mack - Personlig Trener for kvinner - kontakt marie@mommyandme.no
Blogglisten

3 kommentarer:

Karin S. sa...

Så bra med en seriøs mammablogg. Ikke bare fargene på klærne til babyene som taes opp.Masse flott for mødre som vil endre livet sitt. Takker masse!

Anonym sa...

TAKK for flott blogg!! En slik blogg har jeg savnet :) Merker selv at jeg ikke har like mye å gi som før jeg ble gravid, men prøver å holde koken :)

Marie sa...

TAkk for det :)
Jeg vet godt hva du mener med å ikke klare å gi like mye. Det stopper seg selv ved et punkt, men all aktivitet er bedre enn ingen. Stå på- det er så utrolig verdt det!
Håper du får et flott svangerskap videre da : ) Marie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogglisten